Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Festival okruhového závodění v Mostě: ESET Cup Series

Festival okruhového závodění v Mostě: ESET Cup Series

Od Twingo Cupu po gétéčka

První srpnový víkend bude v Mostě patřit autům všech možných kategorií od nejmenších Renaultů Twingo až po našlapané vozy specifikace GT. Všechna tato auta jezdí své šampionáty zóny střední Evropy pod hlavičkou ESET Cup Series. Pojďme si jednotlivé série blíže představit.

Twingo Cup, který někdo rád přezdívá “baby Nascars”, je šampionátem aut, která nevynikají svou krásou ani rychlostí. Vše ale vyvažuje vysoká sportovní hodnota. Zkuste zapátrat v paměti, jestli si pamatujete závod, kde v sedmém kole najíždí do první zatáčky bok po boku pět aut. Všechny vozy musí být podle technického předpisu na chloupek stejné, takže odpadají výhody typu lepší nastavení tlumičů, výkonnější motor a další. Když k tomu přidáme početné pole, které nabízí v každém podniku více než dvacet aut, dostáváme perfektní motoristickou podívanou.

Závody Twingo Cupu nabízejí tradičně velmi napínavou podívanou až do posledních metrů. Foto: ESET Cup Series/Petr Frýba



O krok výš v hierarchii ESET Cupu se nachází Clio Cup. Ten už nabízí rychlejší a mrštnější auta než jeho menší bratříček, o kterém píšeme výše. Sportovní hodnota ale zůstává podobně vysoká, protože se pořád jedná o cupové závodění s omezenými možnostmi, jak si různými technickými finesami zajistit výhodu oproti konkurenci. V poli Clio Cupu navíc září domácí hvězda a několikanásobný vítěz tohoto šampionátu Tomáš Pekař. I v tomto případě tedy motoristický fanoušek dostane velkou porci zážitků.

Královskou třídou ESET Cupu jsou vozy specifikace GT. To už jsou závodní auta, jak se sluší a patří. Startovní rošt gétéčkových závodů je přehlídkou, nad kterou se srdce motoristických fanoušků tetelí blahem. Najdeme na něm značky Lamborghini, Porsche, KTM, Mercedes, BMW, Audi, Pagani a Ferrari. Pokud se jedná o jezdecké složení, v závodech GT startují závodníci se zkušenostmi z 24h Le Mans, Blancpain GT Series, Lamborghini Supertrofeo a dalších.

V závodech kategorie Clio Cup najdeme i české zastoupení včetně zkušeného Tomáše Pekaře. Foto: ESET Cup Series/Petr Frýba



Zlatým hřebem každého závodního víkendu je potom hodinový vytrvalostní závod GT vozů s povinnou zastávkou v boxech, kde si závodníci i diváci sáhnou na atmosféru velkých vytrvalostních závodů.

V následujících dnech bude na sociálních sítích ESET Cupu (Facebook a Instagram) probíhat soutěž o VIP lístky, díky kterým budete moci nahlédnout do zákulisí jednoho ze závodních týmů.

Zdroj: ESET Cup, úvodní foto: ESET Cup/Petr Frýba