Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen sebral Massovi vítězství!

Räikkönen sebral Massovi vítězství!

Grand Prix Francie - závod

Nejen v McLarenu se jezdci navzájem obírají o body. Podobně to funguje i u Ferrari. A že nikdy není nic jisté, ukázal Kimi Räikkönen svému kolegovi Felipemu Massovi, který byl v dosavadním průběhu víkendu suverénní. Po poslední zastávce v boxech však vítězství v Magny-Cours patřilo Icemanovi.
 
Dvě třetiny závodu to vypadalo na Massův třetí letošní triumf. Brazilec půjčil Räikkönenovi vedení v závodě pouze dvakrát, když zamířil k mechanikům. Podruhé mu je však finský pilot už nevrátil, když zopakoval strategii v minulosti aplikovanou Michaelem Schumacherem a sérií rychlých kol si před vjezdem do boxů vybudoval rozhodující náskok.
 
Startoval přitom až ze třetí pozice. Díky lepší stopě se však hned po zhasnutí červených světel prosmýkl kolem Hamiltona a obě Ferrari se zařadila na čelo.
 
Alonso vsadil v úvodu závodu na měkčí směs pneumatik a očekával rychlý postup vpřed. Brzo se však zasekl za Heidfeldem, který mu jeho odvážný útok oplatil a pak svou šestou pozici bránil zuby nehty.
 
Alonso stejně jako kolega Hamilton zamířil do boxů velmi brzy – už v 16. kole. Po výjezdu z boxů se úřadující mistr světa musel vypořádat s Fisichellou, kterého napodruhé předjel ve vlásence.
 
Na čele se karty rozdané po startu neměnily: Massa budoval svůj náskok, Räikkönen si s přehledem hlídal svoji druhou pozici, třetí byl Hamilton.
 
Zatímco Alonsa opět zaměstnával staronový duel s Heidfeldem, Albers vyrazil Albers od mechaniků předčasně a vytrhl tankovací hadici, kterou si vezl s sebou na trať. Poté, co Albers v pátek vážně poškodil vůz a Sutil měl před závodem technické problémy, to byla pro holandskou stáj ve Francii další rána.
 
Ve 33. kolem se Alonso nekompromisně prohnal podél Heidfelda v rychlé kombinaci zatáček před Chateau d´Aeu a ukončil tak nejdéle trvající souboj letošní GP Francie. To bylo na dlouhou dobu to nejzajímavější, co se na trati v Magny-Cours událo.
 
Pak se ovšem začaly dít věci na čele závodu. Räikkönen vyjel z boxů před Massou a mířil za svým druhým vítězstvím v barvách Ferrari.
 
Alonso, který byl v dnešním závodě jediným, kdo dokázal dění na trati okořenit, opět změřil síly s Fisichellou. Jeho bývalý stájový kolega svoji kůži a šesté místo nechtěl prodat lacino a udržel Alonsův stříbrný šíp až do cíle za sebou.
 
Räikkönen si vítězství před Massou pohlídal a Ferrari slavilo letošní první double. Třetí místo patřilo Hamiltonovi, jenž podal opět bezchybný výkon. Jeho jízda měla oproti minulým závodům jedinou vadu – McLaren tentokrát na svého rivala z Maranella nestačil.
 
Čtvrté místo si při svém malém comebacku vyjel Robert Kubica před týmovým kolegou Heidfeldem. První letošní bod získala díky osmé pozici Jensona Buttona Honda.
 
Nejrychlejší kolo závodu patří Massovi (1.16.099). V průběžném pořadí jezdců vede Hamilton o 14 bodů před Alonsem. V poháru konstruktérů Ferrari snížilo náskok McLarenu na 25 bodů.
 
p.
Jezdec Tým
Čas
1.
K.Räikkönen Ferrari
1h30:54.200
2.
F.Massa Ferrari
+ 2.414
3.
L.Hamilton McLaren
+ 32.153
4.
R.Kubica BMW
+ 41.727
5.
N.Heidfeld BMW
+ 48.801
6.
G.Fisichella Renault
+ 52.210
7.
F.Alonso McLaren
+ 56.516
8.
J.Button Honda
+ 58.885
9.
N.Rosberg Williams
+ 1:08.505
10.
R.Schumacher Toyota
+ 1 kolo
11.
R.Barrichello Honda
+ 1 kolo
12.
M.Webber Red Bull
+ 1 kolo
13.
D.Coulthard Red Bull
+ 1 kolo
14.
A.Wurz Williams
+ 1 kolo
15.
H.Kovalainen Renault
+ 1 kolo
16.
T.Sato Super Aguri
+ 2 kola
17.
A.Sutil Spyker
+ 2 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
S.Speed Toro Rosso
kolo 57
NC
C.Albers Spyker
kolo 29
NC
A.Davidson Super Aguri
kolo 2
NC
J.Trulli Toyota
kolo 2
NC
V.Liuzzi Toro Rosso
kolo 1