Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Fernando Alonso vyhrál deštěm přerušenou GP Evropy!

Fernando Alonso vyhrál deštěm přerušenou GP Evropy!

Grand Prix Evropy - závod

Fernando Alonso těžil z deště v posledních kolech akcemi nabité Velké ceny Evropy a v závěru předjel Felipeho Massu, který po většinu závodu vedl! Kimi Räikkönen cíl neviděl a Hamilton dojel bez bodů.

Závod sám byl ale zastaven po čtyřech kolech pro průtrž mračen a znovu restartován o pár minut později. Na bodech dojely oba vozy Red Bull, stejně jako Alex Wurz s williamsem a oba monoposty BMW.

Start závodu byl ovšem šílené drama. Charlie Whiting se odvážil závod odstartovat, ačkoli se čekal déšť a již v zaváděcím kole začalo pršet. Nebe se otevřelo a zejména z první zatáčky se stalo jezero.

Vyletěl v ní Jenson Button, Adrian Sutil, Lewis Hamilton i Nico Rosberg, zatímco Kimi Räikkönen na mokru přestřelil nájezd do pitlane a musel zůstat na trati. Hamilton se pak na dráhu vrátil, protože dokázel udržet svůj motor v chodu a navíc bylo rychlejší a hlavně bezpečnější vůz na trať vrátit. To všechno způsobilo, že Hamilton mohl nastoupit k restartu.

Po čtyřech kolech byl závod dle regulí zastaven - bylo již příliš nebezpečné v něm dále pokračovat. Dle pravidel všichni zastavili na startovní rovince a čekalo se na restart za safety carem.

Markus Wilkenhock těžil ze startu z boxů na morkých, protože se ještě v první fázi dostal do čela a zůstal tam i při restartu! Na startu byla i obě BMW, která se hned po startu mezi sebou trochu pomlátila. Coulthard restartoval pátý, ačkoli byl při prvním startu dvacátý.

Jelikož se při restartech rozdily mezi jezdci mažou a Hamilton měl kolo ztráty na zbytek pole v důsledku své kolize v první fázi závodu, bylo mu za safety carem nařízeno zpomalovací vůz předjet a zařadit se na konec pole, aby bylo zachováno správné pořadí jezdců bez ohledu na rozdíly. Ovšem Brit volil nájezd do boxů a suché pneumatiky, což se ze začátku ukázalo jako nevýhoda, protože ostatní jezdci Hamiltona okamžitě začali předjíždět opět o kolo zpět.

Po restartu se Winkelhock začal okamžitě propadat v pořadí dolů a Massa se ubránil Alonsovým útokům.

Po jedenácti kolech začali jezdci zajíždět pro suché pneu, první Räikkönen a za ním další. Hamilton se v této fázi závodu dokázal vrátit do stejného kola s lídrem závodu, byť na šestnáctém místě, první trojice Massa, Alonso a Räikkönen byla od sebe vzdálena ani ne čtyři vteřiny.

Markus Winkelhock svůj restart z prvního místa daleko nedotáhl a odstoupil z patnáctého místa pro technické potíže. Heikki Kovalainen se v 19. kole z 60 dokázal dostat před Alexe Wurze na páté místo.

Nick Heidfeld kolidoval s Ralfem Schumacherem, který v důsledku toho odstoupil a div že se nepopral s traťovým maršálem. Jen o chvíli později skončil Takuma Sato se super aguri. Incident Schumacher - Heidfeld bude prošetřen po závodě v souladu s novým přístupem, který má zabránit tomu, aby unáhlené penalizace ovlivnily závod.

Räikkönen povolil v talku, který vytvářel na Alonsa, zatímco Massa si dále krůček po krůčku budoval náskok. Ve druhé, klidnější půli závodu Hamilton odvážně předjel na vnějšku pravé zatáčky ve stoupání k šikaně, ale hned na to se do potíží dostal třetí Kimi Räikkönen! Poté, co mu začal vynechávat motor, definitivně své auto odstavil v nájezdu do pitlane.

V té době začala špička zajíždět ke svým třetím zastávkám, Mark Webber se posunul na třetí místo, zatímco Kovalainen, který s Webberem v prostřední fázi závodu bojoval, spadl na sedmé místo.

Jedenáct kol před cílem se diváci začali bránit prvním kapkám deště a na programu bylo dramatické finále. To nastalo osm kol před cílem a Massa s Alonsem zajeli do boxů o kolo později, stejně jako Coulthard, Webber či Wurz.

Alonso byl za Massou necelé dvě vteřiny a hned na to se spustil souboj o vítězství v závodě! Alsono měl lepší trakci a po ostrém a nervy drásajícím dramatu se Alonso dostal do čela pět kol před cílem! Neobešlo se to bez vzájemného kontaktu, ale po něm už Alonso ujížděl Massovi vstříc svému vítězství na Nürburgringu.

Na stupně vítězů se v dramatické velké ceně propracoval ještě Mark Webber s vozem Red Bull.

Dalším závodem je Velká cena Maďarska za 14 dní.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 F.Alonso  McLaren
2h06:26.358
2.
 F.Massa  Ferrari
+ 8.155
3.
 M.Webber  Red Bull
 + 1:05.674
4.
 A.Wurz  Williams
 + 1:05.937
5.
 D.Coulthard  Red Bull
 + 1:13.656
6.
 N.Heidfeld  BMW
 + 1:20.298
7.
 R.Kubica  BMW
 + 1:22.415
8.
 H.Kovalainen  Renault
 + 1 kolo
9.
 L.Hamilton  McLaren
 + 1 kolo
10.
 G.Fisichella  Renault
 + 1 kolo
11.
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo
12.
 A.Davidson  Super Aguri
 + 1 kolo
13.
 J.Trulli  Toyota
 + 1 kolo

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
 K.Räikkönen  Ferrari
kolo 36
NC
 T.Sato  Super Aguri
kolo 20
NC
 R.Schumacher  Toyota
kolo 19
NC
 M.Winkelhock  Spyker
kolo 15
NC
 J.Button  Honda
kolo 3
NC
 A.Sutil  Spyker
kolo 3
NC
 N.Rosberg  Williams
kolo 3
NC
 S.Speed  Toro Rosso
kolo 3
NC
 V.Liuzzi  Toro Rosso
kolo 3