Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Baku vysvětluje změnu jména

Baku vysvětluje změnu jména

Velká cena Evropy se vrátila pouze na rok.

Výkonný ředitel Městského okruhu v Baku, Arif Rahimov, vysvětlil, proč se Velká cena Evropy vrátila do kalendáře pouze na jeden rok. Velká cena zůstává v Baku a na stejném okruhu, ale v kalendáři příští sezóny je pod jménem Velká cena Ázerbájdžánu 2017. Ázerbájdžánu zřejmě stačilo jednorázové vyslání zprávy, že ačkoli leží daleko na východě, chce patřit do Evropy. Geograficky ho k tomu opravňuje malé území na sever od pohoří Kavkaz, všeobecně uznávaná přírodní hranice mezi Evropou a Asií vede po severním úpatí Kavkazu.

"Naším prvním podnikem jsme chtěli ukázat, že naše země je součástí Evropy a náš závod je evropským závodem a také naši evropskou mentalitu a otevřenost zahraničním návštěvníkům, kteří mohou bez problémů přijít navštívit naši zemi a najít tu komfort," píše se ve zprávě od Rahimova. "Nyní máme pocit, že je správný čas přejmenovat závod F1 na Velkou cenu Ázerbájdžánu. Po letošním závodě hodně fanoušků F1 zjistilo, že naše společnost je úzce propojena s evropskou mentalitou, ale nyní nastal správný čas obrátit pozornost na fakt, že se závodí v Ázerbájdžánu a tomu jsme přizpůsobili jméno."

Nezměnilo se jen jméno, ale díky vypadnutí závodu v Německu i místo v kalendáři. Po posunutí o týden se závod vyhnul časové kolizi s 24 hodinovým závodem v Le Mans a členové týmů budou mít dostatek času vyrovnat se s časovým posunem, jelikož závod v Baku následuje po závodě na kanadském okruhu Gillese Villeneuva.