Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Speed k incidentu s Tostem: "Udeřil mě zezadu pěstí!"

Speed k incidentu s Tostem: "Udeřil mě zezadu pěstí!"

Američan prolomil mlčení a popsal situaci na Nürburgringu.

Poté, co šéf stáje Toro Rosso Franz Tost dementoval v prohlášení pro švýcarský Blick zprávy o roztržce se Scottem Speedem během závodu na Nürburgringu, se pilot Scuderie rozhodl vystoupit se svojí verzí příběhu. Dost možná si tím podepsal vyhazov z týmu.

"Původně jsem do toho nechtěl tahat tisk a mluvit o tom, protože po závodě se mi Hans za své chování patnáct minut omlouval. Všem bylo jasné, že to přehnal.

Ale to, že o tom mluvil veřejně a vše popřel, je jen další nečestná věc, kterou Franz nebo Gerhard řekli médiím, aby poškodili mě a Tonia Liuzziho. V ten moment už jsem toho měl dost," přiznal Speed v rozhovoru pro magazín Autosport cestou na testy v Mugellu.

Tost byl naštvaný, že Speed skončil při GP Evropy ve štěrku v první zatáčce. Američan se hájil tím, že v dané situaci nemohl nic dělat a chtěl si to se šéfem týmu vyříkat na pit wall.

"Neměl jsem žádnou šanci udržet se na trati. Brzdil jsem 300 metrů před zatáčkou, ale zpomalovat jsem začal, až když jsem vjel do štěrku. Měl jsem aquaplanning celou tu dobu, jako skoro každý jezdec po Jensonovi," narážel Speed na problémy Rosberga či Hamiltona.

Tostovi se chystal vyčíst situaci při zastávce v boxech, která jej stála více než minutu času. Ten jej však prý odbyl s větou: "Na tom už nezáleží, protože jsi boural," a dále Američana kritizoval. Speed se otočil a šel směrem ke garáži, Tost se za ním rozběhl.

"Když mě dohnal, udeřil mě pěstí do zad. Všichni z týmu to viděli. Když jsem odcházel z garáže, sledoval mě do zadní části, kde nás nikdo z mechaniků nemohl vidět. Chytil mě za tričko a škubal se mnou, že mi trošku potrhal ohnivzdorné oblečení. Pak mě přitlačil ke zdi.

Odpověděl jsem mu na to tím, že jsem se šel postavit doprostřed garáže a zeptal se ho, zda mě chce udeřit přede všemi."

Pak šel rozčílený Speed zpátky za Bergerem a vedením týmu k boxové zídce, kde jim řekl, že pokud se ho šéf týmu ještě jednou dotkne, tak ho zmlátí. "OK, ale teď se trošku zklidněme," byla jejich odpověď, po které se pilot odebral do motorhomu vychladnout. Tam za ním po závodě přišli Tost a Berger s omluvou.

Berger mu nicméně naznačil, že jsou s výkony jezdců i nadále nespokojeni. Od té doby Speed s nikým z týmu nemluvil. Sám přiznává, že o další spolupráci nestojí. Mrzí jej pouze to, že incident poškodí jeho vztah s firmou Red Bull.

"Co se týče mé budoucnosti ve formuli 1, ani za všechny prachy bych pro ty dva už znovu nejezdil."