Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

"Tentokrát to byla moje chyba a není pro ni omluvy"

"Tentokrát to byla moje chyba a není pro ni omluvy"

Dario Franchitti k havárii po projetí cílem

Ještě před týdnem se zdálo, že letošní rok bude s největší pravděpodobností rokem Daria Franchitiho. Šťastný vítěz Indianapolis 500 prokazoval od května vynikající formu jak na oválech, tak na ostatních typech tratí. V Michiganu byl po většinu závodu závodu jasně nejrychlejší a pravděpodobně jen nešťastná havárie se š'tastným koncem, během které Franchittiho Dallara metala salta vzduchem, mu zabránila zvítězit, či nejhůře skončit mezi prvními třemi.

Na startu závodu na Kentucky speedway se Franchitti objevil zdánlivě ve stejně oslnivé formě jako před Michiganem. Kvalifikoval se do první řady a po většinu závodu se pral o vítězství se svým stájovým kolegou a přítelem Kanaanem. Pak však přišly dvě těžko vysvětlitelné chyby. Dario nejdříve "přepískl" rychlost v nájezdu do boxů a aby nenarazil do Danici Patrick, musel hledat prostor na trávě mimo nájezdovou komunikaci. Tato chyba ho stála možnost bojovat o vítězství.

A stejně těžko pochopitelná, alespoň u jezdce Franchittiho formátu a zkušeností, byla i chyba po průjezdu cílem, která ho následně poslala opět do vzduchu a která mohla potencionálně skončit stejně špatně, jako ta z minulého týdne.

"Byla to zcela jen moje chyba," přiznal po závodě Franchitti. "A není pro ni žádné omluvy. "Vůbec jsem si nevšiml, že už byl závod odmáván a je u konce. A ve sluchátkách se ozvalo " Hej, závod je u konce" až když už jsem narážel do Matsuurovy Dallary."

Franchitti se okamžitě po havárii omluvil i Matsuurovi a týmu Panther Racing.

Zůstává otázkou, zda se obě těžké havárie a chyby ve včerejším závodě, neodrazí v závěrečném boji o titul. A bez chyby zjevně není ani tým Andretti/Green, který se v posledních závodech dopustil rovněž několika přehmatů, které postihly nejen Franchittiho, ale i další jezce týmu. A tak se nakonec ještě může smát Scott Dixon a Chip Ganassi.