Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bourdais šampionem, ale finále určí pořadí první desítky

Bourdais šampionem, ale finále určí pořadí první desítky

Wilson a Doornbos se utkají v souboji o druhé místo

Sebastien Bourdais se sice stal díky svému vítězství v Surfers Paradise jistým držitele čtvrtého titulu šampióna Champ Car v řadě za sebou, ale dnešní finále v Mexico City nebude díky tomu o nic méně napínavé. Ve hře je stále pořadí na dalších místech v první destítce celkového pořadí a to nejen díky rozdílu 200 tisíc dolarů v odměně za druhé, nebo desáté místo v šampionátu.

Sebastien Bourdais: Ještě poslední start v CCWS a pak do nového dobrodružství - F1

Je nasnadě, že Bourdais se bude chtít rozloučit se svým pětiletým působením za oceánem vítězstvím a jeho pilotní schopnosti i zázemí nejlepšího týmu série mu k tomu dávají jistě ty nejlepší šance. Sebastien dokáže zajet na každém okruhu a do Mexico City se vrátil jako úřadující vítěz minulého ročníku závodu.  Na jeho souboj s Justinem Wilsonem v posledním kole loňského závodu si fanoušci jistě stále ještě dobře pamatují.

Stále usměvavý dlouhán Wilson bude dnes večer jistě jedním z Bourdaisových největších soupeřů. Právě jemu jde totiž stále o hodně, neboť ve hře je druhé místo v celkovém pořadí klasifikace šampionátu, o které svede souboj s Robertem Doornbosem. Před dnešním večerem vede Wilson o pouhých osm bodů a kvalifikace mu vyšla poněkud hůře než jeho nizozemskému rivalovi. Wilson však přijel do Mexika s jediným cílem a tím je vítězství a udržení druhého místa.

Ani budoucnost Justina Wilsona není zcela jasná. Možná tým NHL Racing, možná ALMS.

"Chtěl bych zakončit sezónu vítězstvím v Mexico City," řekl Wilson. "Druhé místo v šampionátu je velmi důležité pro celý tým RuSport a všichni jsou pro to připraveni udělat absolutní maximum." Případné vítězství by bylo jistě skutečně zaslouženou odměnou týmu, který má za sebou nelehkou sezónu a velmi nejistou budoucnost. Závod v Mexico City je téměř jistě labutí písní této stáje v CCWS a jádro týmu přejde příští sezónu zřejmě pod novým vedením do série ALMS. Smutný konec pro tým, který pod jistým vedením svého zakladatele Carla Russa aspiroval stát se prototypem novodobé veleúspěšné stáje schopné soupeřit s dinosaury americké scény jako jsou týmy Newman/Haas, nebo Penske Racing v IRL. Duch perfekcionalismu a hladu po vítězství však v týmu nezmizel ani během letošního nevydařeného experimentu spojení s týmem Rocketsports, který nakonec RuSPort navíc připravil o jediného klíčového sponzora, společnost CDW. Je jisté, že touha po vítězství členů RuSportu včetně Justina Wilsona nebude o nic menší než ta Sebastiena Bourdaise.

Robert může být pravděpodobně se svou první sezónou v CCWS spokojen

Robert Doornbos nastoupí do závodu z lepší pozice než Wilson, ale rovněž se ztrátou osmi bodů, kterou bude muset dohnat. Robert získal letos dvě vítězství a dokonce po závodě v Torontu krátce vedl celkovou klasifikaci. Titul nejúspěšnějšího nováčka sezóny mu už navíc nemůže nikdo vzít. 

Will odstartuje k poslednímu závodu sezóny z pole position a jistě i s přáním odčinit nepodařený závod na domácí půdě v Austrálii, kde ho ani start z pole position nezajistil vítězství. Zlomenina zápěstních kůstek z havárie s Katherine Legge v Surfers není navíc ještě zcela zhojena a Will bude v dnešním závodě v podobné pozici jako Justin v loňském roce, kdy ho narůstající bolest v ruce ke konci závodu pravděpodobně připravila o vítězství.

" V loňském roce jsem tady získal své první umístění "na bedně", uvedl Power " a upřímně řečeno po několika posledních závodech celý tým doufá, že se na nás konečně trochu usměje štěstí. Bylo by škoda, pokud bychom nedokázali zakončit letošní sezónu po našich dvou vítězstvích v Las Vegas a v Torontu trochu úspěšně."

Wilsona pak dělí dalších 14 bodů od pátého Grahama Rahala a pak už začíná být skutečně těsno, neboť mezi pátým Rahalem a devátým Oriolem Serviou je rozdíl pouhopouhých osmi bodů. Stále usměvavý Katalánec si v letošní sezóně počínal více než dobře přihlédneme-li  k tomu, že jeho statut jezdce týmu Forsythe Racing byl více než nejistý a celý tým prožíval po velkou část sezóny značnou mizérii. Sezónu navíc končí v týmu PKV Racing, kde se však dokázal bleskově aklimatizovat a v Mexiku v kvalifikaci naznačil, že bude jedním z uchazečů o vítězství.

Oriol ještě v kokpitu vozu týmu Forsythe. Jeho letošní přilby s dalíovskými motivy byly nepřehlédnutelné

O svá místa v první desítce se jistě budou chtít poprat i Simon Pagenaud, Neel Jani a Bruno Junqueira a nebylo by radno odepsat ani zatím jedenáctého Paula Tracyho, jehož technici už snad konečně přišli na to, jak nastavit Panoz tak, aby s ním Paul byl schopen absolvovat celý závod bez výletu do kačírku nebo rány do zdi.

Večer u chatu na viděnou

Takže dnes večer nás čeká téměř jistě napínavý zážitek, ať už na stanici Eurosport 2, nebo u live timingu na webu. Tam ovšem jen tehdy, pokud na rozdíl od včerejší kvalifikace bude fungovat.