Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Juan Pablo Montoya mezi velikány motorsportu

Juan Pablo Montoya mezi velikány motorsportu

V bezprecedentní sbírce ale ještě malý triumf přeci jen chybí...

Juan Pablo Montoya opustil formuli 1 v průběhu sezony 2006, protože se podle vlastních slov necítil v McLarenu šťastný. Za zmínku stojí skutečnost, že z podobných důvodů svůj smluvní vztah opustil další španělsky mluvící závodník, Fernando Alonso.

To ale neznamená, že by Montoya, který již v roce 2001 dokázal ze židle nadzvednout mnohé (nejen) fanoušky Michaela Schumachera, odešel do ústraní, nebo by snad jeho předčasný odchod z královny motorsportu byl znamením neúspěchu.

Ve skutečnosti se Montoya řadí mezi největší velikány motorsportu s ohledem na jeho úspěchy.

V roce 1998 vyhrál šampionát Mezinárodní formule 3000 (dnešní GP2), o rok později se stal šampionem série CART (dnešní Champ Cars).

Jako jediný dokázal vyhrát největší závody světa: 500 mil Indianapolis, 24 hodin Daytony a Velkou cenu Monaka. Už jen Nigel Mansell vyhrál titul v CART při své první sezoně a jen Graham Hill a Montoya vyhráli jak Velkou cenu Monaka tak 500 mil Indianapolis.

Montoya je také jediným, kdo startoval na stadionu v Indianapolis jak ve Velké ceně USA formule 1, 500 mil Indianapolis a v Brickyard 400, závodu NASCAR. V sérii NASCAR už dokázal také vyhrát, stejně jako před tím několikrát ve formuli 1, Champ Cars, IndyCars, Grand-Am prototypech a sportovních vozech.

Po včerejším (již druhém) triumfu ve slavné čtyřiadvacetihodinovce Daytony se na dotaz novinářů ale odmítl ohlédnout zpět s cílem zjistit, který z úspěchů je pro něj ten největší:

"Možná jednou, až už nebudu jezdit, se ohlédnu zpět a najdu, že na každém z nich je něco zvláštního," řekl Montoya.

Nebo možná ještě vyčkává. Z těch velkých vítězství přeci jen ještě jedno chybí: vítězství v neporazitelných 24 hodinách Le Mans.