Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Montoya: Předjíždění s DRS je příliš snadné

Montoya: Předjíždění s DRS je příliš snadné

"Teď už o pozice nemusíte bojovat."

Bývalý pilot Formule 1 Juan Pablo Montoya věří, že systém DRS prospívá sledovanosti sportu, ovšem devalvuje to umění předjíždět.

Systém DRS, tedy sklopení elementu zadního křídla v určitém místě na trati v případě, že je pilot za svým soupeřem do jedné sekundy, je pomůckou pro zvýšení maximální rychlosti a usnadnění předjíždění. Do Formule 1 byl zaveden v sezóně 2011.

DRS dosud splnilo svůj účel, jelikož v závodech se nyní mnohem více předjíždí. Podle Montoyi však tento "pomocník" usnadňuje pilotům práci a předjíždění už není tak náročné, jako v dobách, kdy ve F1 závodil on.

"Je do dobré pro show. Myslím tím, že to zlepšuje show, jelikož lidé se předjíždějí, myslím ale, že předjíždění je takovým uměním," řekl Montoya, který ve Formuli 1 závodil v letech 2001 až 2006.

"Teď je to jako byste dali Picassovi Photoshop."

Kolumbijec, který po odchodu z Formule 1 zamířil do amerického seriálu Nascar a v letošní sezóně se vrátil do závodů monopostů, když podepsal smlouvu s týmem Penske v IndyCar, řekl, že předtím, než bylo DRS zavedeno, musel pilot k předjetí vynaložit mnohem více úsilí.

"Museli jste přemýšlet a hodně riskovat," popsal. "Teď už o pozice nemusíte bojovat.

Dostanete se na rovinku, a když jste dostatečně blízko, tak máte DRS a před další zatáčkou jezdce před vámi předjedete."