Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Montoya bude startovat v Indianapolisu za McLaren

Montoya bude startovat v Indianapolisu za McLaren

Startovní pole získalo další známé jméno

Kolumbijec Juan Pablo Montoya je dalším z veteránů, kteří si s předstihem zajistili závodní sedačku pro příští ročník závodu 500 mil v Indianapolisu. Ve středu angažování dvojnásobného vítěze slavného závodu oznámil tým Arrow McLaren SP. Montoya naposledy v Indy500 startoval v roce 2017.

„Jsem nadšený, že se připojím k týmu Arrow McLaren SP. Mám na McLaren skvělé vzpomínky ze svého působení ve formuli 1 a těším se, že se postaráme o další v příští Indy500,“ uvedl Montoya. Vedle Indy500 pojede celý ročník šampionátu FIA World Endurance Championship za tým DragonSpeed.

Pětačtyřicetiletý rodák z Bogoty vyhrál v Indianapolisu v roce 2000 při svém premiérovém startu. Montoya byl úřadujícím šampionem CART a v jeho druhé sezoně s týmem jej Chip Ganassi přihlásil do Indy500, která byla tehdy v kalendáři IRL. Montoya pak odešel závodit do formule 1. Do IndyCar se vrátil v roce 2014, ale s týmem Penske.

Ve své druhé sezoně vyhrál v Indy a na konci sezony měl stejný počet bodů jako šampion Dixon, rozhodl počet vítězství. Po nevydařené následující sezoně jej Roger Penske přesunul do vytrvalostních závodů IMSA. Ještě v roce 2017 se ale Montoya představil v obou závodech v Indianapolisu. Po letošním ročníku tým Penske z vytrvalostních závodů odešel a jezdci dostali volnou ruku v hledání nového angažmá. Vybrané závody IndyCar, včetně Indy500, odjede s týmem Meyer Shank Racing Hélio Castroneves, teď v hledání místa uspěl i Montoya.

„Arrow McLaren SP je nadšený, že bude mít v příštím ročníku Indianapolis 500 jezdce takového kalibru, jakým je Juan. Jeho zkušenosti posílí celý tým, včetně našich mladých talentovaných pilotů, Pata a Felixe. Když si vezmete, že startoval v Indy500 jen pětkrát a z toho dvakrát vyhrál, je to pozoruhodné,“ řekl spolumajitel stáje Sam Schmidt.

Za tým bude i v příští sezoně startoval Mexičan Patricio O´Ward, jehož ještě v dobách, kdy závodil v Indy Lights, komentátoři právě k Montoyovi přirovnávali. Od týmu Chipa Ganassiho přichází Švéd Felix Rosenqvist. Letos ve třetím voze McLarenu v Indianapolisu startoval Fernando Alonso a dojel 21. se ztrátou jednoho kola.

Juan Pablo Montoya v Indy500 v dobách, kdy závodil za tým Penske. Foto: IndyCar

„Jsme potěšení, že Juan se vrátí do rodiny McLarenu a nastoupí s týmem Arrow McLaren SP do Indianapolis 500. Je to neskutečně soutěživý, velmi všestranný jezdec, s bohatými zkušenostmi z vrcholných kategorií motorsportu a velkým množstvím fanoušků. Mít jej příští rok v pětistovce bude skvělé nejen pro tým, ale pro všechny fanoušky IndyCar,“ prohlásil Zak Brown, výkonný ředitel McLarenu.

Montoya strávil s McLarenem ve formuli 1 rok a půl. Třikrát vyhrál a přestože v první sezoně vynechal tři závody a z dalšího byl diskvalifikovaný, skončil celkově na čtvrtém místě. V půlce sezony 2006 ale oznámil, že další rok bude závodit v NASCAR a McLaren jej ihned vyměnil za Pedra de la Rosu.

Zdroj: IndyCar.com, úvodní foto: IndyCar