Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jak si Montoya vzpomíná na roky u McLarenu?

Jak si Montoya vzpomíná na roky u McLarenu?

Po vypršení opce už na ničem nezáleželo.

Juan Pablo Montoya si na přání oficiální webové stránky McLarenu zavzpomínal na své necelé dva roky v tomto týmu. Kolumbijec přišel do McLarenu v roce 2005 z Williamsu a překvapil ho rozdíl v chování jejich vozů.

"Když jsem poprvé sedl do McLarenu, bylo to něco docela jiného. Upřímně, byl jsem šokován. Jízda byla, ve srovnání s tím, na co jsem byl zvyklý, velmi náročná. Vůz byl velmi agresivní na vjezdu do zatáček. Já mám rád vozy, které mi umožní zatáčet uprostřed zatáčky. Williams měl takové vozy a McLaren dělal pravý opak. Uprostřed zatáček jsem nemohl nic dělat. Kimimu se to líbilo, já jsem to nenáviděl," vysvětluje Montoya.

"Pak jsme udělali mnoho změn v zavěšení kol. Testovací jezdci Pedro de la Rosa a Alex Wurz s tím také měli problém, ale bylo to dobré, protože jsme našli způsob jak to zlepšit. Když jsme to udělali, začaly přicházet výsledky."

Montoyovu sezónu ovlivnilo "tenisové" zranění, kvůli kterému vynechal závody v Bahrajnu a San Marinu, diskvalifikace z VC Kanady a Michelingate v USA, ale v druhé polovině sezóny vyhrál tři závody. Z druhé sezóny odjel jen polovinu, než se rozhodl odejít z McLarenu, F1 i z Evropy.

"Konec prvního roku byl docela silný. V druhém roce se vůz ovládal o dost lépe, ale myslím, že (motor) Mercedes trochu zaostával. Vlastně je to docela vtipné. V prvním roce jsme vyhráli závody s vozem, který se řídil špatně a v další sezóně to bylo naopak. Ale nevadí.

Tým měl na mě opci pro rok 2007, ale musel ji využít do prosince 2005 a neudělal to. Řekli, že chtějí ještě počkat. Věděli jsme, že přijde Fernando (Alonso) a odejde Kimi (Räikkönen). Máte na mě opci a říkáte, že potřebujete čas na rozmyšlenou? Podle mě je to jinak. Buď mě chcete, nebo nechcete. Pokud nejsem dost dobrý, abych závodil za vás, můžu jít dělat něco jiného. Pak mi už na ničem skutečně nezáleželo. V takové situaci myslíte více na budoucnost. Co budete dělat pak, kam půjdete?

Ron chtěl rozhodnutí o sezóně 2007 odložit a já jsem si také nebyl jistý, jestli chci zůstat. Sešlo se několik věcí, dostal jsem nabídku závodit za Chip Ganassi v Americe. V F1 jsem byl kvůli vítězstvím, nechtěl jsem být pouze do počtu, ale nedostal jsem dobrou nabídku. Kromě toho, vždy jsme chtěli žít ve Státech, až jednou ukončím kariéru a toto byla šance vrátit se tam. Vše se děje z nějakého důvodu. Jen rok předtím jsme koupili byt v Miami, takže jsme ani neměli starosti s hledáním bydlení!

Zda lituji odchod z F1? Podívejte se na to takhle: Bylo mi jednatřicet a z F1 se obvykle odchází v pětatřiceti. Pokud bych s někým podepsal novou smlouvu, nejspíš by byla moje poslední. Měl jsem jít do týmu, který nepomýšlel na vítězství? Bylo to dost těžké i tehdy, když jsem vyhrával!"