Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Obtížná cesta vpřed

Obtížná cesta vpřed

Testy IRL Homestead - 1. den

Cesta k úspěchu na oválech bude strmá a obtížná. Pokud o tom snad někdo pochyboval, včerejší první den testovacích jízd nově příchozích týmů do IndyCar Series na oválu v Homesteadu to vyjádřil naprosto jasně.

K účastníkům testů ze Sebringu z minulého týdne se přidali i Justin Wilson a Graham Rahal ze stáje NHL Racing, Ernesto Viso z HVM Racing a rovněž i oba jezdci ze stáje Marty Rotha, kteří první kolo testů na Homesteadu zmeškali a dostali nyní druhou příležitost.

Vzhledem k tomu, že většina nově příchozích pilotů nemá s ovály žádné zkušenosti, popřípadě od jejich posledního oválového startu již uplynula dlouhá doba, proběhly jízdy pod přísným dozorem sportovního ředitele Briana Barnharta, který pro jednotlivé části prvního dne stanovil maximální přípustné rychlosti, podobně jako se to dělá v Indianapolis v rámci Rookie Orientation programu. Snad i díky tomu proběhl první den bez větších problémů a havárií.

  Na trať se s výjimkou Bruno Junqueiry dostali všichni, ale i jeho vůz by měl být připraven pro dnešní druhou část testů.

Z tohoto pohledu nejsou tak rozhodující ani dosažené časy, přestože vidět vozy od Newmana/Haase v pořadí za Marty Rothem může být na první pohled frustrující.

"Vypadá to, jako by jsem právě začal se závoděním," komentoval včerejšek Franck Perera, druhý nejlepší pilot formule Atlantic z loňské sezóny se zkušenostmi z GP2. "Vypadá to tak jednoduše, když na to koukáte v televizi, ale rozhodně tomu tak není. Na silničním okruhu se pořád snažíte později, tvrději brzdit, projiždět otáčky větší rychlostí. Tady zatáčíte "jen" pořád do leva, ale přitom se Vám může stát absolutně cokoliv."

Will Power, jehož jediným oválovým startem byl plochý ovál v Milwaukee v roce 2006, hodnotil včerejšek obdobně. " V prvních kolech jsem se ve voze cítil velmi nejistě. Ale jakmile jsem si trochu zvykl, začalo to být docela uspokojivé. Teď je to jen otázka dalšího zrychlování a musím se naučit, jak vůz bude reagovat na změny, které na něm budeme provádět."

Tým NHL Racing v plné práci na voze Justina Wilsona

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 M.Roth  Roth Racing
25.3320
2.
 J.Howard  Roth Racing
25.3850
3.
 W.Power  KVR Technology
25.5420
4.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
25.6680
5.
 E.Bernoldi  Conquest Racing
25.6870
6.
 O.Servia  KVR Technology
25.6920
7.
 F.Perera  Conquest Racing
25.7620
8.
 J.Wilson  Newman/Haas/Lanigan Racing
25.8660
9.
 E.Viso  HVM Racing
25.9930
10.
 M.Moraes  Dale Coyne Racing
26.8030

Všechny časy neoficiální