Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jerez už možná nebude hostit testy formule 1

Jerez už možná nebude hostit testy formule 1

Zákaz testování během sezóny snižuje návratnost nákladů.

Jedna z tradičních tratí každoročně hostící testy formule 1 možná od těchto aktivit upustí. Na vině je zavedení zákazu testování během sezóny v rámci snižování nákladů týmů formule 1.

Tím pádem se výrazně sníží počet dní, během kterých by se na tomto okruhu v roce testovalo a s tím i návratnost nákladů. Představitelé Jerezu proto budou muset zvážit, zda se pořádání testů formule 1 i nadále vyplatí.

Testy formule 1 jsou přitom pro tyto okruhy významným finančním přínosem, každý tým zaplatí v průměru za jeden den testování 7 000 eur. V letošní sezóně se Jerezu testovalo celkem 22 dní.

Z celkových třiašedesáti testovacích dní se hned sedmačtyřicet konalo na některém ze španělských okruhů, ať už se jednalo o Jerez, Barcelonu nebo Valencii. Španělské tratě se k testům hojně využívají díky příhodným klimatickým podmínkám po celý rok.

Ředitel okruhu v Jerezu Juan Alvarez řekl: "Jerez je týmy formule 1 preferovaným okruhem a většina našich aktivit se soustřetí právě na jejich testy.

V tuto chvíli je to opravdu těžké, dosud máme pro příští rok potvrzeno jen osm testovacích dní. S formulí 1 počítáme do roku 2011, pak uvidíme, jak dál. Je ještě dost brzy něco říkat, ale zatím to nevypadá moc dobře.

Myslím, že pokud situace zůstane taková, jaká je, budeme o tom muset vážně přemýšlet. Nevím, jestli budeme mít zájem pořádat testy formule 1, protože jsou velice nákladné. Pokud se bude testovat dvacet dní, bude to výnosné, ale pokud jich bude sedm nebo osm...?"