Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Týmy jsou dnešním zasedáním rozčarovány

Týmy jsou dnešním zasedáním rozčarovány

FIA odmítla jejich návrhy a jednala po svém.

Asociace týmů formule 1 (FOTA) vyjádřila své rozčarování nad výsledky dnešního zasedání Světové rady motorsportu, na které FIA představila radikální inovace do pravidel.

Hlavním předmětem sportu je systém hodnocení šampionátu, zatímco týmy v rámci FOTA navrhovaly zvýšení bodového přídělu třem nejlepším (klíč 12-9-7-5-4-3-2-1), FIA se rozhodla bodový systém zachovat, ale uplatnit pravidlo, že mistrem světa se stane jezdec s největším počtem vítězství, bez ohledu na počet získaných bodů.

Dále FIA navrhla strop pro rozpočet jednotlivých týmů, který stanovila na pouhých 33 milionů eur. Limit je ale dobrovolný, navíc týmy, které na něj přistoupí, budou v ohledu vývoje vozu různě zvýhodněny tak, aby dohnaly ztrátu způsobenou výrazně nižšími náklady.

V tomto bodě je rozhodnutí FIA také v rozporu s návrhem FOTA. Ta totiž plánovala snížení nákladů o dalších 50% proti letošní sezóně.

Prezident Ferrari a předseda FOTA Luca di Montezemolo řekl, že jsou týmy z výsledku zklamané a rozčarované. Navrhované změny byly podle něj připraveny bez ohledu na jejich požadavky, navíc se bojí, že tím bude potírán smysl formule 1 jako takové.