Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Neel Jani získal další vítězství pro Švýcarsko

Neel Jani získal další vítězství pro Švýcarsko

A1GP Portugalsko - hlavní závod

Neel Jani zvítězil v hlavním závodě série A1GP v Portugalsku, závodě plném soubojů, předjížděcích manévrů a incidentů. Největší soupeři švýcarského týmu, piloti Irska a Portugalska však dojeli na druhém, respektive třetím místě a tak souboj na čele celkového hodnocení je nadále těsný.

Drama začalo již před startem, neboť tým Brazílie ohlásil, že nestačí opravit následky poškození vozu v dopoledním sprintu. Pak vystoupil ze svého vozu držitel pole position Robert Doornbos a vzápětí bylo oznámeno, že do závodu pro tchnickou poruchu vůbec neodstartuje! Z prvního místa tak fakticky startoval Adam Carroll, který se rovněž jesně ujal vedení.

Start se ovšem ani tentokráte neobešel bez incidentů. Libanonec Morad opustil s poškozenou pneumatikou dráhu v zatáčce č. šest a Australan Martin se po nepodařeném startu propadl až na samý konec pole. Zatímco ve středu pole se bojovalo především na konci první desítky, Adam Carroll si dokázal vybudovat na čele mírný náskok. Studená sprcha pro tým Irska přišla v šestém kole, kdy byla Carrollovi udělena penalizace průjezdem boxy, podle všeho za předčasný start.

V následujících minutách se pořadí prudce měnilo, tak jak jednotlivé týmy povolávaly své jezdce k zastávkám v boxech. Bojovalo se ale i na trati. jeden z těchto soubojů vyvrcholil havárií, to když Bamber neubrzdil "Černou krásku" za Adrianem Zauggem a oba vozy kolidovaly v zatáčce č. 3. Závod byl zpomalen a pořadí za safety carem bylo následující: Švýcarsko, Portugalsko, Itálie a USA.

Restart v 18. kole zvedl ze sedaček domácí publikum, neboť Albuquerque překonal Janiho v první zatáčce skvělým manévrem vnější stopou. To samé kolo ale přineslo i další havárii, to když se srazili Liuzzi s Andrettim a roztočený vůz Itálie smetl ještě Piccioneho, který se karambolu marně snažil vyhnout. Nový restart přišel ve 21. kole a Albuquerque dokázal odolat Janiho náporu. Na třetím místě jelo překvapivě Mexiko, především díky šťastně načasovanému pitstopu.

Druhé kolo zastávek začalo v 27. kole a pořadí se opět měnilo. Naprosto skvělá zastávka v boxech posunula opět Adama Carrolla vpřed těsně za Portugalsko, ale vzápětí přišla další penalizace. Tentokrár si však šéf irského týmu stěžoval tak vehementně, že zřejmě sporná penalizace byla o několik kol později zrušena a celá záležitost se bude zřejmě řešit až po závodě. Rovněž skvělá zastávka posunula Švýcary na první místo před Portugalsko.

Závěr závodu se pak nesl ve znamení souboje o první pozici mezi vedoucím Janim a dotírajícím Carrollem. Jani nakonec první místo uhájil a stal se po dnešku nejúspěšnějším jezdcem dosavadní krátké historie A1GP. Za druhým Carrollem dojel znovu domácí Filipe Albuquerque, čtvrtý dojel Fauzy před Duranem z Mexika.

Vzhledem k podaným protestům se pořadí může po závodě ještě změnit.

Další závod série A1GP se jede o prvním květnovém víkendu na Brands Hatch ve Velké Británii.

Opravená výsledková listina po penalizaci Irska:

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 Neel Jani  Švýcarsko
1:10:45.011
2.
 Filipe Albuquerque  Portugalsko
6.786
3.
 Fairuz Fauzy  Malajsie
9.705
4.
 Salvador Duran  Mexiko
16.332
5.
 Adam Carroll  Irsko
25.401
6.
 Nicolas Prost  Francie
27.322
7.
 Daniel Clarke  Velká Británie
29.88
8.
 Ho Pin Tung  Čína
34.586
9.
 Andre Lotterer  Německo
43.97
10.
 Zahir Ali  Indonésie
1:13.993
11.
 Narain Karthikeyan  Indie
porucha
12.
 John Martin  Austrálie
havárie
13.
 Vitantonio Liuzzi  Itálie
havárie
14.
 Marco Andretti  USA
havárie
15.
 Clivio Piccione  Monako
havárie
16.
 Adrian Zaugg  JAR
havárie
17.
 Earl Bamber  Nový Zéland
havárie
18.
 Daniel Morad  Libanon
havárie
19.
 Felipe Guimaraes  Brazílie
DNS
20.
 Robert Doornbos  Holandsko
DNS

Všechny časy neoficiální