Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Týmy chtějí skrze FOTA bojovat proti rozpočtovému stropu

Týmy chtějí skrze FOTA bojovat proti rozpočtovému stropu

Nelíbí se jim fakt, že by ve formuli 1 platila dvoje pravidla.

Asociace týmů formule 1 (FOTA) by ráda co nejrychleji zahájila s Mezinárodní automobilovou federací jednání o zrušení rozpočtového stropu, který má vstoupit v platnost v příští sezóně.

FIA minulý týden schválila radikální pravidlo mající za cíl výrazně snížit náklady na provoz týmu formule 1. Tým, který omezí své roční náklady na 40 milionů liber by měl být různými způsoby zvýhodněn, nebyl by například tolik omezen ve vývoji vozu.

Slibuje si od toho příchod nových týmů do formule 1. V návaznosti na toto pravidlo se již objevilo několik zájemců, kterým se myšlenka rozpočtového stropu zamlouvá.

Týmům formule 1 se ale pravidlo rozhodně nelíbí, nechtějí, aby pro některé účastníky šampionátu platila jedna pravidla a pro ostatní zase jiná. Proto by se chtěly se zástupci FIA sejít a projednat s nimi změnu či zrušení tohoto pravidla.

Vedoucí představitelé FOTA se včera setkali v Heathrow, aby spolu jednaly o budoucnosti formule 1 a podepsání nové Concordské dohody.

"Zástupci FOTA uspořádali pozitivní a konstruktivní setkání a shodli se na tom, že budou pokračovat ve společné práci na systematickém snižování nákladů v letech 2010 a 2011, tedy pokračovat v cestě započaté v roce 2008.

FOTA má výhrady k rozhodnutím, která byla učiněna na posledním setkání Světové rady motorsportu v ohledu na pravidla pro rok 2010 a proto žádá o brzké zahájení konzultací s FIA."