Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Button počtvrté vyhrál, Barrichello zajistil Brawnu double

Button počtvrté vyhrál, Barrichello zajistil Brawnu double

Velká cena Španělska - závod

Brawn GP slaví další úspěch, když Jenson Button a Rubens Barrichello vyhráli Velkou cenu Španělska. Barrichello sice v úvodu vedl, třízastávková strategie ale nevyšla tak dobře a Brazilec se nakonec o místo propadl. Třetí dojel díky pozdější druhé zastávce Mark Webber.

Obavy Brawnu z lepšího startu Felipeho Massy díky využití KERS se nepotvrdily, Barrichello ze třetí pozice dokonce předvedl fantastický start a do první zatáčky už najížděl na vedoucí pozici.

Odtržení brawnů od zbytku pole v úvodu přibrzdila divoká kolize na výjezdu ze druhé zatáčky. Jeden z voů Williams se dostal lehce mimo trať, při návratu zpět vyhnal do štěrku Jarna Trulliho.

Ital se pak v nekontrolovatelném smyku vyřítil přímo před projíždějící vozy. V následné mele skončily veškeré naděje pro Adriana Sutila a oba vozy Toro Rosso.

Na trať musel vyjet zpomalovací vůz, pořadí se tak na několik kol stabilizovalo. Pouze Kazuki Nakadžima se propadl až na chvost, když musel k mechanikům na výměnu předního spoileru.

Po restartu se pořadí nijak výrazně nezměnilo, pouze domácí Fernando Alonso atakoval Marka Webbera, Australan mu ale předjetí okamžitě vrátil.

Rubens Barrichello s Jensonem Buttonem začali podle očekávání ujíždět zbytku pole, Felipe Massa si musel v zrcátkách hlídat Sebastiana Vettela.

Do boxů zajeli piloti Brawnu s rozestupem jednoho kola, dříve překvapivě Button. Podle délky zastávek ale bylo jasné, že zatímco Buttona už čekala pouze jedna návštěva mechaniků, Barrichello bude stavět ještě dvakrát.

Podle toho pak také vypadal další vývoj závodu, kdy Barrichello ujížděl v čele a budoval si náskok. Po své druhé zastávce ale začal na Buttona ztrácet a bylo jasné, že jeho strategie nebude slavit úspěch. Ani přes pobídky týmu už nedokázal zrychlit a Jenson Button tak udržel vedení až do cíle.

Třetí dokončil Velkou cenu Španělska Mark Webber. Australan jezdil dlouho pátý, ale ke své poslední zastávce zajel o poznání později než Massa a Vettel, využil výhody měkčí sady pneumatik a oba své soupeře překonal. V závěru dokonce stíhal Barrichella, k útoku se už ale nedostal.

Na čtvrtém místě nakonec dojel Sebastian Vettel, který využil selhání týmu Ferrari. Stáj z Maranella měla velkou šanci dostat se na stupně vítězů, jenže svým přístupem se o značnou část bodového zisku připravila.

Po chybě v případě Kimiho Räikkönena v kvalifikaci Ferrari špatně spočítalo palivo pro Felipeho Massu, Brazilec tak musel v posledních pěti kolech přepnout motor do úsporného režimu a zpomalit. Předjeli jej tak jak Vettel, tak k radosti domácích fanoušků Fernando Alonso. Navíc nechybělo mnoho a polepšil by si i sedmý Nick Heidfeld.

Felipemu Massovi nakonec nádrž skutečně vyschla, stalo se tak tři zatáčky po projetí cílem.

Pro poslední bod si v Barceloně dojel Nico Rosberg. Za nejlepší osmičkou proťali cílovou pásku Lewis Hamilton, Timo Glock, Robert Kubica, Nelson Piquet, Kazuki Nakadžima a Giancarlo Fisichella.

Kromě čtveřice jezdců zapletených do postartovní kolize do cíle nedojeli ještě oba Finové, Heikki Kovalainen i Kimi Räikkönen doplatili na poruchu techniky.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 J.Button  Brawn
1:37:19.202 
2.
 R.Barrichello  Brawn
+ 13.056 
3.
 M.Webber  Red Bull
+ 13.924 
4.
 S.Vettel  Red Bull
+ 18.941 
5.
 F.Alonso  Renault
+ 43.166 
6.
 F.Massa  Ferrari
+ 50.827 
7.
 N.Heidfeld  BMW
+ 52.312 
8.
 N.Rosberg  Williams
+ 1:05.211 
9.
 L.Hamilton  McLaren
+ 1 kolo 
10.
 T.Glock  Toyota
+ 1 kolo 
11.
 R.Kubica  BMW
+ 1 kolo 
12.
 N.Piquet  Renault
+ 1 kolo 
13.
 K.Nakadžima  Williams
+ 1 kolo 
14.
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

  Jezdec Tým  Kolo
NC
 K.Räikkönen  Ferrari
18 
NC
 H.Kovalainen  McLaren
NC
 J.Trulli  Toyota
NC
 S.Buemi  Toro Rosso
NC
 S.Bourdais  Toro Rosso
NC
 A.Sutil  Force India