Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Týmy se bouří proti rozpočtovým stropům

Týmy se bouří proti rozpočtovým stropům

Bojkotem už hrozí Toyota, týmy Red Bullu a Ferrari.

To, že některá pravidla, která Mezinárodní automobilová federace v poslední době zavádí, aktérům mistrovství světa nevoní, je obecně známý fakt. Pravidly o rozpočtovém stropu už ale FIA zdá se zašla příliš daleko a týmy se otevřeně začínají bouřit.

FIA nedávno na zasedání Světové rady motorsportu oznámila, že do formule 1 v zájmu výrazného snižování nákladů zavede tzv. rozpočtové stropy. V praxi to znamená, že tým, který omezí své roční výdaje (nepočítaje do nich platy jezdců a náklady na marketing) pod hranici 40 milionů liber, se dočká různých výhod v konstrukci vozu.

Nebudou se ho například týkat některá omezení aerodynamiky, hovoří se také o možném zvýšení otáček motoru oproti konkurenci.

Tato sada pravidel láká některé nové týmy, které mají v plánu za takových podmínek do formule 1 vstoupit. Max Mosley si mne ruce při pomyšlení na početnější startovní pole, než tomu bylo doposud.

Jenže co se zamlouvá jedné straně, je extrémně proti srsti straně druhé a sice stávajícím týmům. Těm se vůbec nelíbí myšlenka, že by ve formuli 1 závodily týmy, pro které by platila odlišná pravidla. Taková situace podle nich vede pouze k rozkolu sportu.

Dalším terčem kritiky je i způsob jednání FIA. Týmům se nezamlouvá, že si řídící orgán formule 1 může rozhodovat o zavedení pravidel prakticky bez souhlasu týmů. Ty se prostřednictvím své asociace FOTA snaží docílit toho, aby se o pravidlech jednalo i s nimi.

Situace se začíná vyhrocovat, týmy reagují na pravidla rozpočtových stropů radikálním způsobem. Do této chvíle už čtyři z nich oznámily, že pokud se pravidla v tomto ohledu nezmění, nepodají přihlášku do příštího ročníku. Jedná se o týmy Toyota, Red Bull, Toro Rosso a Ferrari. Uzávěrka pro podání přihlášek je stanovena na 29. května.

Navíc je velice pravděpodovné, že se k těmto čtyřem stájím přidají i další, především ty s tovární podporou. Bojkotovat by naopak neměly soukromé týmy Brawn GP, Force India a Williams. V jejich případě ale nejde o nesouhlas s FOTA, ale o jejich existenci. Závodění ve formuli 1 je totiž podstatou jejich fungování a tak by jejich odchod prakticky znamenal jejich zánik.

Poslední reakce FIA na vzniklou situaci je však pro týmy neuspokojivá. Mezinárodní automobilová federace totiž ze svého plánu ustoupit nechce a věří, že se s týmy i za platnosti pravidla rozpočtových stropů dohodne.

Jednání mezi oběma stranami by mělo proběhnout v nejbližších dnech.