Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Konec diskuzí, formuli 1 zítra čeká den D

Konec diskuzí, formuli 1 zítra čeká den D

Výsledky dnešního jednání nebyly oficiálně zveřejněny.

Dnes proběhla poslední jednání mezi Asociací týmů formule 1 (FOTA) a Mezinárodní automobilovou federací (FIA) o budoucích pravidlech Mistrovství světa formule 1.

Prezident FIA Max Mosley se v Londýně setkal se čtyřmi zástupci týmů, Stefanem Domenicalim (Ferrari), Rossem Brawnem (Brawn), Christianem Hornerem (Red Bull) a Johnem Howettem (Toyota).

Ačkoliv výsledky jednání nebyly veřejně oznámeny, některé zdroje uvádějí, že k jednoznačné dohodě nedošlo.

Mosley před dnešním jednáním oznámil, že přístup FIA k pravidlům pro příští rok už není tak striktní a chce se současnými týmy dospět k určitému kompromisu.

FIA by upustila od snahy dát větší prostor ve vývoji vozu týmům, které dobrovolně omezí své náklady pod rozpočtový limit. Toho se ale vzdát nechce, kvůli současným týmům jej jen pro příští rok navýší z původně navrhovaných 45 milionů eur na 100 milionů eur.

Na druhou stranu, současné týmy by měly nově příchozím poskytovat technickou podporu a pomoci jim v začátcích.

Jak nakonec bude vypadat oficiální startovní listina pro příští sezónu, rozhodně FIA zítra v poledne.

Ze současných týmů podaly nepodmíněnou přihlášku pouze stáje Williams a Force India, jestli ostatní stále na svých podmínkách trvají, není v tuto chvíli jasné.

Mezi zájemci o vstup do Formule 1 jsou Prodrive, Campos Racing, Epsilon Euskadi, Lola, Superfund, USF1 a Team Lotus.

Vrcholní představitelé týmu Ferrari, Luca di Montezemolo a Stefano Domenicali, o víkendu navštíví nejznámější vytrvalostní závod světa, 24 hodin Le Mans.

Domenicali se přitom netají tím, že pokud Ferrari ve Formuli 1 skončí, mohlo by přesměrovat své snažení právě sem, jelikož se jedná taktéž o technologicky velmi vyspělé závodění, Ferrari je s ním navíc historicky spojeno.