Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA: "FOTA se snaží ovládat pravidla formule 1."

FIA: "FOTA se snaží ovládat pravidla formule 1."

"Naše snaha nebude zničena kvůli tomu, co týmy chtějí."

Mezinárodní automobilová federace (FIA) oznámila Asociaci týmů formule 1 (FOTA), že její snaha získat kontrolu nad pravidly formule 1 a komerčními právy je neakceptovatelná a také vysvětlila, proč nesleví ze svého návrhu rozpočtového stropu, 40 milionů liber.

Ve svém rozsáhlém tiskovém prohlášení FIA popisuje, že její úsilí a úsilí FOM (Formula One Management), díky kterému je dnes formule 1 jedním z nejpopulárnějších sportů světa, nebude zničeno kvůli tomu, co týmy požadují.

"FIA a FOM spolu strávily desetiletí budováním Mistrovství světa formule 1 do pozice historicky nejsledovanější kategorie motorsportu.

Ve světle úspěchu šampionátu FIA má FOTA, která je složena z účastníků, kteří přišli a závodí tak, jak jim to vyhovuje, dva jasné cíle: převzít kontrolu nad pravidly formule 1 od FIA a přivlastnit si pro sebe komerční práva. Toto nejsou cíle, které může FIA akceptovat."

FIA také uvedla, že její nekompromisní přístup v otázce rozpočtových stropů je ponaučením ze snahy o snížení cen motorů a faktem, že se automobilky odmítly zavázat na delší období.

"Pan (Luca) di Montezemolo slíbil, že zajistí nezbytné záruky od hlavních výrobců automobilů. Sliboval to i celou zimu, naposledy na jednání, které vedl s prezidentem FIA 23. února 2009. Žádný další dopis nenásledoval, ba ani od di Montezemolovy společnosti FIAT.

Zároveň FOTA a pan di Montezemolo překazili veškeré pokusy pokračovat v jednání o snižování nákladů. FIA bylo řečeno, že není třeba. Vlastí opatření FOTA byly adekvátní a nedostatek vozů by vyřešily tím, že by každý tým nasazoval třetí auto. V březnu bylo jasné, že FOTA nemá zájem usnadnit vstup novým týmům, spíše byla proti."

FIA také vysvětlila, proč je rozpočtový strop nejlepší cestou vpřed: "Pokud chceme ve formuli 1 vidět inovatovní technologie, jedinou cestou je omezit výdaje a poskytnout inženýrům volnost, aby mohli v rámci pevně stanoveného rozpočtu ukázat to nejlepší.

To je přesně to, co se děje v reálném světě a je to jediná cesta vpřed pro formuli 1. Bez technických inovací by formule 1 upadla a zemřela. Bez skutečného omezení cen by formule 1 ztratila své týmy. Proto FIA trvá na omezení cen jako součást pravidel formule 1."