Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zákaz tankování by v nových pravidlech měl zůstat

Zákaz tankování by v nových pravidlech měl zůstat

Sice se jedná o součást zrušených pravidel FIA, týmy s ním ale souhlasí.

Pravidlo o zákazu doplňování paliva během velkých cen by mělo v regulích pro příští sezónu zůstat, přestože se jedná o článek pravidel FIA pro příští sezónu, které mají být podle požadavků Asociace týmů formule 1 (FOTA) staženy.

Součástí nedávné dohody mezi týmy a FIA je zrušení návrhu nových pravidel, které si FIA bez souhlasu týmů pro příští sezónu prosadila. Tato pravidla ale obsahují některé články, proti kterým FOTA nic nemá a naopak s nimi souhlasí.

Zrušení těchto pravidel bylo požadováno především kvůli způsobu snižování nákladů ve formuli 1, na které mají týmy jiný pohled než FIA. Zatímco FIA chtěla rozpočty srazit na 40 milionů liber už příští rok, týmy k této částce chtějí dospět postupným snižováním, takto markantní krok je pro ně v rozmezí jedné sezóny nemyslitelný.

Zdroj ze zákulisí FOTA potvrdil, že týmy nyní pracují na přesném znění pravidel pro příští sezónu a zákaz tankování by se v nich měl objevit.

"Pravidla doznají několika úprav, které musí být jednotně odsouhlaseny. Bude to o tankování a dalších věcech a mělo by to být dokončeno v následujících několika týdnech."

Týmy si přejí zákaz tankování z toho důvodu, že veškeré vybavení s ním spojené zvyšuje náklady na přepravu do a z místa konání velké ceny a strategické hledisko už přitom nepřispívá zvýšení zajímavosti závodění.