Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Arimu Vatanenovi se nelíbí vyjádření Maxe Mosleyho

Arimu Vatanenovi se nelíbí vyjádření Maxe Mosleyho

Podle Fina není správné využívat FIA k podpoře kandidáta.

Bývalý šampion WRC Ari Vatanen zkritizoval způsob, kterým prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley vyjádřil svou podporu Jeanu Todtovi coby svému potenciálnímu nástupci.

Mosley minulý týden oznámil, že na konci svého aktuálního funkčního období, tedy letos v říjnu, odstoupí z funkce prezidenta FIA a nebude znovu kandidovat a řekl, že ideálním nástupcem by byl právě bývalý šéf týmu Ferrari Jean Todt. Zároveň také klubu FIA vzkázal, aby Todta podpořil.

Jean Todt navíc podle Ariho Vatanena reprezentuje "starou éru", zatímco FIA by potřebovala změnu a nástup "nové éry".

"Ačkoliv jsem FIA silně kritizoval, nikdy jsem to nemířil osobně proti Mosleymu. Ale není dobré, když lídr setrvává ve své funkci dlouho a když se tak stane, je nejlepším řešením změna. A já představuji tu změnu, novou a mnohem čerstvější éru.

Naproti tomu Jean Todt reprezentuje starou éru a není správné, že chce Max vnutit nového lídra a že využívá síly federace k podpoře jeho kampaně. FIA není království, je to republika, kde jsou vůdci voleni demokraticky.

Ve Ferrari nechtějí, aby byl Todt prezidentem a proto mě oslovili, protože se domnívají, že by sport ztratil věrohodnost. To samé by se stalo, pokud by v čele stál Ross Brawn či Flavio Briatore. Prezidentem FIA musí být někdo neutrální."

Navzdory Vatanenovu tvrzení, že Ferrari nechce v čele Todta, se má za to, že italský tým by rád v celé záležitosti zachoval neutrální postoj a nevyjadřoval žádné preference.