Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

John Surtees volá po dalším zvýšení bezpečnosti

John Surtees volá po dalším zvýšení bezpečnosti

Z nehod jeho syna Henryho a Felipeho Massy je třeba se poučit.

John Surtees podle svých slov doufá, že si motorsport a jeho činovníci vezmou ponaučení ze smrtelné havárie jeho syna Henryho a ještě více zapracují na bezpečnosti.

Osmnáctiletý syn mistra světa formule 1 z roku 1964 Henry Surtees zemřel 19. července na Brands Hatch při závodě formule 2, když jej do hlavy zasáhlo kolo z jiného vozu.

Jen týden poté navíc svět obletěly záběry z další vážné nehody tohoto charakteru, když Felipeho Massu během kvalifikace na Velkou cenu Maďarska do hlavy trefila pružina z vozu Rubense Barrichella a způsobila mu vážná poranění.

Podle Surteese je potřeba udělat další krok vpřed v bezpečnosti, aby se v budoucnosti snížilo riziko podobných nehod.

"Proč se to kolo utrhlo a proč bylo schopné pohybovat se takovou rychlostí? Jsou tu věci, ze kterých je potřeba se ponaučit." řekl John Surtees pro BBC South News. "Bernie Ecclestone mi do telefonu mluvil o úplně stejné věci.

Musíme zajistit, aby jeho smrt byla k něčemu dobrá. Pokrok, to je cesta, kterou se motorsport a soutěživí lidé musí dát."

John Surtees také řekl, že s ním Felipe Massa po smrti jeho syna mluvil, stalo se tak ještě před jeho nehodou na Hungaroringu. Oba incidenty jsou vzhledem k moderním bezpečnostním standardům mimořádné.

"Je to abnormální, takové shody okolností, a z toho vzejde něco lepšího. Žil jsem v období, kdy tu byly absolutní tragédie, zčásti kvůli okruhům, ale zčásti kvůli autům té doby. Nic takového tu nebylo (bezpečnostní standardy jako dnes), dokud do motoristického sportu nepřitekly velké peníze, které zvedly úroveň bezpečnosti tam, kde je dnes.

Automobilové závodění je ve srovnání s jinými věcmi velice bezpečné, to je na tom ta ironie."

Surtees také poprvé od smrti svého syna o Henrym promluvil: "Na startovní čáře na Brands Hatch jsem se sehl ke kokpitu a potřásli jsme si rukama. Popřáli jsme si navzájem hodně štěstí.

V tuto chvíli je to velká prázdnota. Pořád čekám, že se objeví ve dveřích. Budeme s tím zkrátka muset žít a vzpomínat na dobré časy."