Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ecclestone: "Bude-li Renault usvědčen, čekají ho velké potíže."

Ecclestone: "Bude-li Renault usvědčen, čekají ho velké potíže."

Mohl by být napomenut, ale také vyloučen ze šampionátu.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone řekl, že pokud bude Renault usvědčen z podvodu při loňské Velké ceně Singapuru, budou jej čekat velké problémy.

Během víkendu v Belgii se vyrojily spekulace o tom, že Nelson Piquet loni v ulicích Singapuru boural záměrně na příkaz týmu, aby se jeho týmový kolega Fernando Alonso dostal na první místo.

Původ těchto spekulací zatím není znám, FIA totiž nezveřejnila jméno toho, kdo s nimi za ní přišel. Sama ve svém prohlášení ani neuvedla, která velká cena se bude vyšetřovat, pouze potvrdila, že se tak stane.

Bernie Ecclestone nicméně potvrdil skutečnost, že se jedná o loňskou Velkou cenu Singapuru a také prozradil, že FIA bere celou záležitost velmi vážně.

"FIA zahájila důkladné vyšetřování výpovědí ohledně Nelsona. Nevím, zda jsou pravdivé či nikoliv." řekl Ecclestone.

"Ale pokud jsou pravdivé, pak bych řekl, že je Nelson také ve velkých problémech. Kdybych vám řekl, abyste vykradli banku a vás přitom chytili, nemůžete říct 'Hele, Bernie mi to řekl'.

Zdá se mi to všechno velice zvláštní a neznám pravdu."

Pokud FIA prokáže Renaultu jednání proti duchu fair play, pak celá záležitost pravděpodobně skončí před Světovou radou motorsportu a pokud i ta jej shledá vinným, pak se francouzská stáj může dočkat trestu od napomenutí, přes pokutu, zákaz startu, či dokonce vyloučení z mistrovství světa.

"Pokud vyšetřování prokáže, že se jednalo o podvod, pak vznikne podle mě velký problém. Takové věci už se staly žokejům a takém ve fotbale a vedlo to ke všem druhům problémů, že?

Pokud je to pravda, pak je to velmi vážná situace. Ale může to být také jen spekulace a Nelson je zkrátka naštvaný, že byl vyhozen.

Ale není to dobré pro sport. Zdá se, že lidé utrácí peníze sázením na formuli 1, což je dobře, ale nebudou chtít, když pomyslí na to, že je s výsledkem něco špatně."