Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Britská velká cena se pojede na nové verzi okruhu

Britská velká cena se pojede na nové verzi okruhu

Silverstone Arena circuit je o 760 metrů delší než dosavadní verze.

Představitelé okruhu v Silverstonu dnes oznámili, že se letošní Velká cena Velké Británie pojede na nové verzi tratě, zvané "Arena circuit".

Okruh přes zimu prochází velkou přestavbou a inovací, přičemž nová sekce je budována primárně pro letošní závod silničních motocyklů. Britská velká cena formule 1 se totiž měla od letošní sezony jezdit v Doningtonu, jenže poté, co se tamní okruh dostal do finančních potíží, bylo rozhodnuto, že formule 1 zůstane na Silverstonu.

Formula One Management (FOM) novou sekci okruhu schválila a proto se pořadatelé rozhodli, že se i závod formule 1 pojede právě na této verzi.

"Nové sekce okruhu byly původně plánovány tak, aby vyhovovaly bezpečnostním pravidlům MotoGP, ale komplex 'Arena' byl už od začátku navrhován s ohledem na závody jak na dvou, tak čtyřech kolech," řekl generální ředitel okruhu Richard Phillips.

"Postupujeme velice opatrně, úzce spolupracujeme s automobilovými i motocyklovými závodníky, abychom zajistili, že zlepšujeme a obohacujeme to, co Silverstone už nyní nabízí, z pohledu závodníků, motocyklových jezdců a diváků."

Nová pasáž okruhu začíná v úseku zvaném Abbey, kde se nyní místo doleva zatočí doprava skrze rychlé esíčko. Následně se sérií několika pomalých zatáček jezdci dostanou na rovinku, která je součástí Národní verze okruhu. Ta je přivede na stadion a na původní okruh se připojí v zatáčce Brooklands.

Diváci se tak budou muset rozloučit se zatáčkami Bridge a Priory, pořadatelé ale věří, že tyto změny na druhou stranu pomohou předjíždění.

"Některým bude chybět pohled na moderní vozy formule 1 akcelerující skrze pasáž Bridge, ale my musíme jít s dobou a stále se poohlížet po způsobech, jak zlepšit celkový zážitek," řekl Phillips.

"Nová varianta okruhu dodá Silverstonu nový rozměr, novou výzvu pro jezdce a umožní fanouškům dostat se blíže akci.

Máme před sebou velice vzrušující rok, na Silverstone přijede Formule 1, MotoGP a MS Superbiků a já už se nemohu dočkat, až uvidím závodníky, jak se pustí na novou sekci."

Délka okruhu nyní díky úpravám vzroste o 760 metrů a co se časů na kolo týče, u vozů formule 1 se předpokládá nárůst o čtyři sekundy.

Práce na Arena sekci už jsou nyní v pokročilé fázi. Prvním závodem, který se na ní pojede, bude na začátku května podnik Mistovství světa GT1.

Některé změny jsou navíc plánovány až na následující roky, například v roce 2011 přibude v úseku mezi zatáčkami Club a Abbey nová boxová ulička a paddock.

Současnou podobu Arena sekce můžete vidět zde.