Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Nezaměstnaný Graham Rahal pokukuje po NASCAR

Nezaměstnaný Graham Rahal pokukuje po NASCAR

Šance na start v Brazílii je podle něj nulová.

Vypadá to, že nejtalentovanější Američan ve startovním poli nenajde závodní sedačku. Rahalovi mizí jedna možnost za druhou a čerstvě jednadvacetiletý syn trojnásobného šampiona CART musí začít hledat své uplatnění jinde. Graham podle svých slov nemá žádné sponzory pro letošní sezónu, ale hodně příležitostí pro rok 2011. Rahal ztratil své místo u týmu Newman/Haas/Lanigan Racing, když se dosavadní sponzor jeho vozu, McDonald, rozhodl soustředit své prostředky na letošní olympijské hry ve Vancouveru.
Rahal, který při svém debutovém závodě v IndyCar hned vyhrál (St. Petersburg 2008) a následující rok se na stejné trati stal nejmladším jezdcem v historii amerických formulí, který startoval z pole position, začal svou kariéru ve formulích v roce 2004 v americké Formuli BMW. Další rok startoval v sérii StarMazda. Odkud přešel k týmu Conquest Racing do šampionátu ChampCar Atlantics. Kromě toho ve stejné sezóně absolvoval v Indianapolis závod série IndyPro (dnes IndyLights), který se jel jako doprovodný k Formuli 1. Jako osmnáctiletý absolvoval v ChampCar sezónu u Newman/Haas/Lanigan po boku Sebastiena Bourdaise a připsal si čtyři umístění na stupních vítězů. Pak společně se svým týmem přešel do IndyCar.
„Každá uběhlá minuta mě nutí k více a více obavám,“ píše Rahal, který místo testování v Alabamě teď tráví čas ve svém domě v Ohiu, „Měl bych tam (v Alabamě) být.“
Šanci, že by získal místo pro závod v Sao Paulu označil za nulovou, proto se sejde příští týden z funkcionáři NASCAR, aby prodiskutoval, jestli by se pro něj ve „stock cars“ něco nenašlo.
„Je to škoda, ale prostě to tak je,“ dodává, „představte si, že se na poslední chvíli snažíte najít sponzora. Neřekl by každý, že to je nemožné? Prostě to nejde.“
Z „domácích“ jezdců jsou zatím pro celou sezónu potvrzeni pouze Danica Patrick a Marco Andretti. Ryan Hunter-Reay, Sarah Fisher a Davey Hamilton by měli startovat ve vybraných podnicích. Pro pětistovku v Indianapolis je potvrzen Townsend Bell a start veterána Robbyho Gordona s vlastním týmem a podporou týmu Dericka Walkera je velmi pravděpodobný.