Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jezdci požadují, aby bylo kličkování penalizováno

Jezdci požadují, aby bylo kličkování penalizováno

Chtějí, aby byla sportovní pravidla v tomto ohledu jasnější.

Piloti formule 1 požádali ředitele závodů Charlieho Whitinga, aby za kličkování, jaké při Velké ceně Malajsie předvedl Lewis Hamilton, jezdce nenapomínal, ale rovnou jej potrestal průjezdem boxy.

Při dnešním odpoledním setkání s Whitingem piloti požadovali vyjasnění pravidla o tom, že při bránění pozice smí jezdec změnit stopu pouze jednou.

Lewis Hamilton na Sepangu kličkoval na cílové rovince před Vitalijem Petrovem, aby mu znemožnil využít výhody aerodynamického pytle za vozem a vyvézt se tak za ním. Za tento manévr byl však pouze napomenut černobílou vlajkou.

Jarno Trulli řekl v rozhovoru pro Autosport: "V pravidlech je napsáno, že nesmíte změnit stopu více než jednou, ale on dostal jen upozorňující černobílou vlajku. Většina jezdců si myslí, ať už je to Lewis nebo kdokoliv jiný, že by se to nemělo dělat.

A pokud ano, Charlie by za to neměl dávat napomenutí, ale penalizaci, abychom všichni věděli, že se to dělat nemá. Nechceme žlutou kartu, radši bychom dostali hned červenou.

Myslím, že Charlie zprávu dostal a je s tím spokojený. Jde jen o vyjasnění pravidla."

Ital zároveň dodal, že Hamiltonovo počínání nebere jako nějakou vážnou aféru, pouze jako příklad, kvůli kterému je třeba pravidla ujasnit.

"Jezdci chtějí, aby bylo jasné, zda se to smí nebo ne. Není to komentář k Lewisovi, já jsem na to stejně ani nekoukal.

Lidé se o to starali, protože změnil stopu několikrát. Ale on tvrdil, že vlastně nikoho neblokoval, jen se snažil rozbít ten aerodynamický stín, což je zcela fér.

Ale Lewis byl příkladem toho, co jezdci nechtějí, aby se dělo. Do budoucna všichni chceme, aby bylo jasné, že musíme dostat penalizaci, aby každý jezdec jasně věděl, co se smí dělat."

Sportovní kodex FIA v tomto ohledu říká, že "manévry užité k blokování jiných jezdců, jako více než jedna změna stopy ve snaze bránit pozici, úmyslné vytlačování vozů za okraj tratě nebo jiné abnormální změny směru, jsou striktně zakázány."