Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes už se dál nebude odvolávat proti penalizaci

Mercedes už se dál nebude odvolávat proti penalizaci

S její výší sice není spokojen, dohodl se ale s FIA na objasnění pravidla.

Mercedes se rozhodl nakonec nepodávat odvolání proti penalizaci Michaela Schumachera za předjetí Fernanda Alonsa na konci letošní Velké ceny Monaka.

Sedminásobný šampion v poslední zatáčce posledního kola překvapil pilota Ferrari a dostal se před něj na šesté místo. Stalo se tak krátce poté, co safety car zabočil do boxové uličky a kolem trati zavlály zelené vlajky.

Právě z toho Schumacher a jeho tým usoudili, že závod je ještě před cílem restartován a smí se tak přejdíždět už od boxové čáry.

Jenže podle sportovních komisařů se nejednalo o restart, ale dojetí závodu za safety carem, což popisuje článek 40.13 sportovních regulí.

Tento článek říká: "Pokud závod končí a na trati je safety car, safety car zajede do boxové uličky na konci posledního kola a vozy jako normálně projedou pod šachovnicovou vlajkou a to bez předjíždění."

Mercedes se ale bránil tím, že z ředitelství závodu přišly zprávy "Safety car zajede do boxů" a "Trať čistá", kolem trati navíc vlály zelené vlajky. Proti penalizaci 20 sekund pro Michaela Schumachera tak podal odvolání. To měl do včerejška ještě oficiálně potvrdit, ale nakonec se rozhodl tak neučinit a v odovolání už nepokračovat.

Důvodem je dohoda s FIA, že článek 40.13 sportovních regulí bude na příštím zasedání Sportovní pracovní skupiny projednán a vyjasněn, aby k podobným situacím již nedocházelo.

"Z našich diskuzí se sportovními komisaři po závodě je jasné, že chápou důvody naší interpretace a uznali, že šlo o novou a předtím netestovanou situaci, ale nakonec naši interpretaci odmítli," uvádí se v prohlášení týmu.

"FIA souhlasila se zahrnutím článku 40.13 do programu příštího jednání Sportovní pracovní skupiny k diskuzi a zvážení rozsahu pozávodních penalizací. Máme za to, že dvacetisekundová penalizace udělená Michaelovi je za daných okolností neadekvátní.

Zatímco nemůžeme být spokojeni s výsledkem, jsme rádi, že FIA uznává důvody naší interpretace. Proto, v nejlepších zájmech sportu, Mercedes GP nebude potvrzovat své odvolání."