Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 1 v High Definition nejdříve od roku 2012

Formule 1 v High Definition nejdříve od roku 2012

Ecclestone: "Až bude divák skutečně připraven, budu připraven i já."

Fanoušci Formule 1 budou muset počkat nejméně do roku 2012, než se dočkají přenosů velkých cen ve vysokém rozlišení HD. Předpověděl to šéf Formule 1 Bernie Ecclestone i navzdory rostoucí poptávce po zlepšení signálu.

Mezi příznivci Formule 1 nedávno proběhl rozsáhlý průzkum, který se snažil sesbírat jejich požadavky a návrhy na zlepšení sportu. Většina respondentů přitom uvedla, že by ráda viděla závody Formule 1 v HD rozlišení. Vedoucí představitelé sportu ale tvrdí, že než bude možné tak učinit, je třeba překonat ještě velkou spoustu překážek.

Ecclestone například tvrdí, že i když už se na okruzích používají kamery schopné snímat obraz v HD rozlišení, je stále příliš málo lidí, kteří jsou schopni jej přijímat, a není ani dostatek televizních společností, které jsou schopny jej přenášet. Právě proto má podle něj trvat nejméně do roku 2012, než se F1 začne v HD rozlišení vysílat.

"Nechceme to tak vysílat, dokud to lidé nebudou chtít," řekl Ecclestone v rozhovoru pro Autosport. "Ptal jsem se na to v Anglii, v BBC, kolik lidí to může přijmou? Řekli, že okolo dvaceti procent těch, kdo se na Formuli 1 dívá.

Pak chci zajistit, aby to, co vyprodukujeme, bylo ve špičkové kvalitě. A než dospějeme k top kvalitě, kterou chceme, řekl bych, že to potrvá asi do roku 2012, než to budeme schopni garantovat."

Ecclestone říká, že břemeno nyní leží na televizních společnostech, které mají prokázat touhu mít HD pokrytí a zajistit, aby byl dostatek diváků schopen doma přenosy v HD sledovat, aby mělo smysl se do HD vysílání pouštět.

"Řekl jsem televizním společnostem, budete mít více diváků, bude se více lidí dívat na Formuli 1, protože bude v HD, nebo se na ni bude dívat méně lidí, protože v HD nebude? Oni vážně musí prověřit, kdo má správnou televizi.

Nemyslím si, že si průměrná veřejnost uvědomí, že nejde jen o televizi, musí mít také něco, co je ten signál schopno přijmout. Je to jako vyrábět barevný signál, když mají lidé jen černobílé sety."

Také technický partner Formule 1, společnost LG, je toho názoru, že si diváci ještě nějakou dobu počkají, než budou přenosy velkých cen vysílané v HD rozlišení.

Andrew Barratt, viceprezident marketingu a globálního sponzorství u LG, řekl, že technologie HD ještě potřebuje udělat pořádný kus vpřed. Poukázal přitom například na kamery v monackém tunelu, které prý nejsou schopné vyrovnávat otřesy při zabírání projíždějících vozů a zaznamenávací disky pak přeskakují některé snímky.

"Formule 1 je pravděpodobně technologicky nejkomplexnějším sportem na natočení na světě," řekl Barratt. "Prostředí, ve kterých se natáčí, to činí velmi komplexním a velmi obtížným.

Není to jednoduché a vyladění chce čas. Ve Formuli 1 jsme zjistili, že ty samé kamery, které se používají pro snímání všech ostatních sportů na světě, jsou v místech, jako je monacký tunel, hodně zatěžovány. Trvá to dlouho, než se to správně vyladí.

Je také třeba, aby HD uměla každá kamera. Když je to chvíli v HD a pak přepnete do vozu, kde to HD není, bude to pro diváka znatelný propad v kvalitě. Technologicky je to opravdu velice složité a lidé si ani neumí představit, jak moc. (Říkají si) vždyť oni to vyřeší a až se jim to povede, tak nám to donesou domů."

Barratt také souhlasí s Ecclestoneovým názorem na to, že není jisté, zda už je dostatečné množství diváků HD signál přijímat, tak, aby bylo vysílání v této kvalitě ekonomicky snesitelné.

"Existuje ekonomický model, který je vyžadován, když to chceme dostat ze sítě do domu, a každý z nás na tom má podíl. Opravdu snadno se to říká, že to chci mít doma v HD, ale bude to stát mnohem víc, bude to dražší pro televize a bude to dražší pro odběratele.

Až budou všechny tři strany připravené dát to dohromady, pak to podle mě začně fungovat. Jedna věc je říct, že to chcete, ale něco jiného je přiložit ruku k dílu, aby se to zrealizovalo. Až bude mít více lidí doma běžně HD, bude čas na změnu. My všichni se musíme postarat o to, aby se to zrealizovalo, ale až se to povede, bude to úžasné.

Když jsem Bernieho potkal, řekl mi: 'Až bude divák opravdu připraven, ne říkat, že je připraven, ale opravdu připraven, to znamená, až za to zaplatí, a televize budou připraveny, já budu připraven. Ale nehodlám vysílat signál, který nikdo nebude schopen přijmout, to je prostě směšné'."

Během Velké ceny Kanady byla testována další novinka, a sice 3D kamery, které dokáží snímat obraz ve třech dimenzích. To samozřejmě vyvolalo spekulace o tom, kdy se vysílání ve 3D dočkáme, ale technologie je zatím stále ještě v příliš raném vývoji na to, aby se o něčem takovém mohlo vážně uvažovat.

"Tolik lidí tvrdí, že budoucností je 3D," řekl Ecclestone. "Vůbec to není 3D. Je to jeden-a-půl D."