Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ecclestone byl opět obviněn z podplácení

Ecclestone byl opět obviněn z podplácení

Tentokrát se bude obhajovat v Londýně

Bernie Ecclestone se asi kauzy multimilionového úplatkářství jen tak nezbaví. Opět ho čeká soudní řízení a ne ledajaké. Od 1. října 2019 se má obhajovat před nejvyšším soudem Velké Británie ve věci odškodného pro investiční skupinu Bluewaters Communications Holdings.

Právníci Bluewaters jsou totiž přesvědčeni, že jejich klient byl v roce 2005 poškozen "korupční dohodou pana Bernarda Ecclestonea s doktorem Gerhardem Gribkowskym". Bluewaters se tehdy snažila od Bayerische Landesbank (BLB) odkoupit kontrolní podíl v F1, ale Ecclestone údajně podplatil Gribkowskeho, aby banku přesvědčil, že nejvýhodnější bude přijmout nabídku investiční společnosti CVC. Od ní se F1 loni dostala do rukou současného majitele, společnosti Liberty Media.

Připomeňme, že už odsouzený Gribkowsky před německým soudem vypovídal, že přijal peníze od Ecclestonea a jím vedeného holdingu Bambino. Ecclestone se nejprve snažil soudy přesvědčit, že byl Gribkowskym vydírán, proto zaplatil. Soudní řízení v Německu se pro Ecclestonea nevyvíjelo nijak příznivě, ale využil tamní legislativy a z nedokončeného procesu se vykoupil převodem 99 milionů amerických dolarů na dobročinné účely. Ecclestone tedy za podplácení již nemůže jít do vězení, ale to neznamená, že Bluewaters nemůže od něho, Bambina a BLB žádat vysoké odškodné.

"Náš klient Bluewaters je potěšen zprávou, že byl stanoven datum soudního řízení v Londýně, takže dostaneme příležitost dokázat, že tajná platba pana Ecclestonea Gerhardu Gribkowskemu zablokovala nabídku našeho klienta na odkoupení formule 1. Klíčové je načasování. Víme, že uprostřed jednání mezi Bluewaters a BLB, v květnu 2005, Gribkowsky informoval svého rakouského účetního, že má počítat s velkou platbou, se kterou bude třeba zacházet mimořádně diskrétně," oznámil Simon Bushell z právnické společnosti Signature Litigation.