Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Veškerá rádiová komunikace je nyní přístupná pro TV přenosy

Veškerá rádiová komunikace je nyní přístupná pro TV přenosy

Jediná cenzura se nyní týká vulgárních výrazů.

Týmy Formule 1 od nynějška ztratily možnost cenzurovat své rádiové komunikace mezi boxovou zdí a jezdci během závodního víkendu.

Nedávno totiž funkcionáři sportovního přenosu získali přístup k rádiovým zprávám, ale týmům zůstala možnost cenzury určitých zpráv.

Německý Auto Motor und Sport oznámil, že stejně jako tento víkend na Hockenheimu, i nadále budou všechny rádiové komunikace přístupné pro celosvětové televizní vysílaní.

Krátké zpoždění bude znamenat, že zprávy obsahující nadávky tak bude možné upravovat.

Australan Mark Webber na Hockenheimu řekl, že kdyby nahodil svůj komentář: "Na týmovou dvojku to nebylo špatné" trošku barvitějším jazykem, možná by nikdy nebyl odvysílán.

Šéf Red Bullu Christian Horner si také zavtipkoval a na adresu Webberova komentáře poznamenal, že to byla největší lekce britské velké ceny.

"Po závodě vypni rádio!"
Řekl Horner.

Šéf Mercedesu Ross Brawn nicméně začal varovat, že zákaz kontroly nad rádiovými komunikacemi povede týmy k jejich vlastnímu šifrování, aby tak uchovaly důležité informace ohledně strategie.

Přístup se také změnil ke komunikacím mezi vedením závodu a týmy a to kvůli zmatku ohledně ilegálního předjížděcího manévru Fernanda Alonsa na Roberta Kubicu v Silverstonu.

Ředitel závodu Charlie Whiting mohl doteď dávat jezdcům doporučení, nyní však musí být učiněno závazné rozhodnutí do 90 sekund od incidentu a bude týmům zobrazeno přes monitor na boxové zdi.

"Já bych býval pozici přepustil, aniž bych o to musel být žádán, to je můj způsob uvažování," cituje Kubicu Turun Sanomat.

"Není důvod riskovat po tom, co se stalo," dodává.