Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Massa nebude za špatné postavení penalizován

Massa nebude za špatné postavení penalizován

FIA ale vyšetřuje, proč jeho prohřešek nebyl zaznamenán.

Mezinárodní automobilová federace zahájila vyšetřování, proč byl Felipe Massa schopen odstartovat do Velké ceny Belgie ze špatného postavení, aniž by si jeho prohřešku někdo včas všiml.

Amatérské záběry startu, které se objevily na internetu, ukazují, že Brazilec se na startovním roštu postavil značnou částí vozu před svou startovní pozici.

Tím teoreticky porušil sportovní pravidla Formule 1, nicméně ředitel závodu Charlie Whiting nedostal od maršálů u tratě žádnou zprávu o tomto incidentu. Massovo špatné postavení nezaznamenal ani elektronický systém, který hlídá ulité starty.

A protože Massa nebyl zpozorován ani nikým od konkurenčních týmů a nevzešel tedy žádný protest, byly v neděli večer vydány oficiální výsledky Velké ceny Belgie. Tím pádem už Massa nemůže být za svůj prohřešek penalizován. FIA ale nyní vyšetřuje, proč nebyla jeho chyba zaznamenána.

"Problém nebyl včas zaznamenán ředitelem závodu FIA, maršály, ani automatickým systémem sledujícím ulité starty, takže nemohla být udělena řádná penalizace za ulitý start," řekla tisková mluvčí FIA.

"Protože nepřišly žádné další informace nebo stížnosti před zveřejněním oficiálních výsledků v neděli večer, klasifikace Velké ceny Belgie zůstane nyní nezměněna.

FIA vyšetřuje příčiny zjevného selhání v komunikaci s ředitelstvím závodu, aby už opakování takové situace nebylo možné."