Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vietoris poprvé vítězem, Maldonado poprvé šampionem

Vietoris poprvé vítězem, Maldonado poprvé šampionem

GP2, Monza - sprint

Christian Vietoris vybojoval své první vítězství v GP2, když po fantastickém startu vyhrál dnešní dopolední sprint v Monze. Pastor Maldonado se vedle toho definitivně stal šampionem letošní sezóny a to i přesto, že neujel ani dvě kola.

Vietoris zahájil závod raketovým startem, když vypálil ze třetí řady, hbitě prokličkoval mezi svými soupeři a už po několika desítkách metrů byl v čele. Do úvodní šikany pak najížděl zcela neohrožen na první pozici.

Ve zbytku závodu ale neměl na růžích ustláno. Za jeho záda se totiž propracoval Jerome d'Ambrosio, který mu začal znepříjemňovat život. Jenže v závěru se do vedoucí skupinky přimíchal také vítěz včerejšího hlavního závodu Sam Bird, d'Ambrosio se tak brzy musel začít starat o svá vlastní zrcátka.

Tato trojice jezdila za sebou v rozmezí pouhé sekundy, přičemž povedené či nepovedené průjezdy Parabolicou v každém kole určily, kterým směrem se v ní bude bojovat. Nakonec se ale pořadí nezměnilo.

Vietoris tak projel vítězně cílem, což oslavil prudkým zabrzděním. Připravil tím malé drama za sebou jedoucím d'Ambrosiovi a Birdovi, kteří až na cílovou čáru bojovali o druhé místo. Oba ale situaci bez problémů ustáli.

Na čtvrté pozici dojel osamocený Jules Bianchi, který se podobně jako jeho kolega Bird musel probíjet ze čtvrté řady. Zprvu mu sice dokázal zdatně sekundovat, k bitvě o stupně vítězů už se ale nedostal.

Max Chilton skončil po startu z pole position na pátém místě, když během sprintu nedokázal čtyři soupeře udržet za svými zády. Šestého Olivera Turveye už ale před sebe nepustil a odsoudil jej tak pouze k poslednímu bodu.

První desítku doplnili Adrian Zaugg, Charles Pic, Alvaro Parente a Luiz Razia. Parente ale ještě možná o své umístění přijde, neboť si v souboji s Fabriziem Crestanim zkrátil druhou šikanu. Zprvu sice chtěl Italovi pozici vrátit, jenže mezitím se přes jezdce týmu DPR přesypali Marcus Ericsson a Razia, který předjel dokonce oba dva.

Ani dnešní sprint se nepovedl lídru průběžného pořadí Pastoru Maldonadovi. Ve druhém kole totiž v Parabolice chyboval Giedo van der Garde, který vylétl mimo trať. Za ním jedoucí soupeři ve snaze vyhnout se jeho tančícímu vozu zpomalili, na což Venezuelan nestačil zareagovat, vyjel do kačírku a zastavil se až o bariéru z pneumatik.

Nakonec to ale vůbec nevadilo. Jeho jediný rival v boji o titul Sergio Perez totiž k udržení té nejkrajnější matematické šance potřeboval vyhrát a zajet nejrychlejší kolo. Mexičan ale celý závod strávil v hloubi pole a byť šikovně předjel několik svých soupeřů, na lepší než třinácté místo v cíli to nestačilo. Maldonado tak mohl už před posledním podnikem v Abú Zabí slavit.

p.
 Jezdec  Tým  Čas/Odstup
1.
 C.Vietoris  Racing Engineering
32:28.733 
2.
 J.d'Ambrosio  DAMS
+ 1.048 
3.
 S.Bird  ART Grand Prix
+ 1.184 
4.
 J.Bianchi  ART Grand Prix
+ 6.789 
5.
 M.Chilton  Ocean Racing Technology
+ 9.485 
6.
 O.Turvey  iSport International
+ 9.917 
7.
 A.Zaugg  Trident Racing
+ 13.430 
8.
 C.Pic  Arden International
+ 15.627 
9.
 A.Parente  Scuderia Coloni
+ 18.921 
10.
 L.Razia  Rapax
+ 21.568 
11.
 M.Ericsson  Super Nova Racing
+ 25.746 
12.
 D.Clos  Racing Engineering
+ 28.111 
13.
 S.Perez  Barwa Addax Team
+ 28.733 
14.
 L.Filippi  Super Nova Racing
+ 31.502 
15.
 F.Crestani  DPR
+ 33.045 
16.
 D.Valsecchi  iSport International
+ 1:12.761 
17.
 R.Grosjean  DAMS
+ 3 kola 
 
 B.Hartley  Scuderia Coloni
 
 
 G.van der Garde  Barwa Addax Team
 
 
 M.Herck  DPR
 
 
 E.Piscopo  Trident Racing
 
 
 R.Gonzalez  Arden International
 
 
 F.Leimer  Ocean Racing Technology
 
 
 P.Maldonado  Rapax