Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pole GP2 rozšíří týmy Carlin a Air Asia

Pole GP2 rozšíří týmy Carlin a Air Asia

Tým ART Grand Prix se pak spojí se společností Group Lotus.

Startovní pole GP2 rozšíří od příští sezóny dva nové týmy. Do nového tříletého cyklu se od roku 2011 ke stávajícím jedenácti týmům připojí také Carlin a Team Air Asia, spojený s týmem Lotus F1.

Počet vozů na startovních roštech GP2 se tak opět vrátí na plných 26 vozů, Carlin a Air Asia totiž nahradí Durango, které odešlo na konci loňského roku, a DPR, který se chystá odstoupit po skončení letošní sezóny.

Carlin je v motorsportu velmi známé jméno. Například v britské Formuli 3 tento tým vybojoval celkem šest mistrovských titulů, naposledy letos s Jeanem-Ericem Vergnem. Ten se přesunul do Světové série Formule Renault, kterou aktuálně vede také pilot Carlinu, Rus Michail Aljošin.

Britský tým se už navíc letos účastní víkendů Formule 1, nasazuje totiž tři vozy do nového šampionátu GP3.

"Carlin známe už dlouho," řekl šéf GP2 Bruno Michel. "Podepsali jsme s nimi smlouvu pro sérii GP3 a máme velkou radost nejen z jejich výsledků, ale také ze způsobu, jakým se zapojili do našeho pracovního prostředí. Mít je v GP2 je logickým krokem."

Team Air Asia má zase přímou vazbu do Formule 1. Jeho vlastníkem je totiž šéf týmu Lotus F1, který by od příštího roku mohl jezdit pod hlavičkou historického jména Team Lotus, Tonyho Fernandese.

"Co se týmu Air Asia týče, seriozita jejich prezentace, jejich ambice a jejich celosvětový projekt jsou opravdu atraktivní. Jsme velice rádi, že můžeme v našem paddocku přivítat asijský tým," pokračoval Michel.

Další novinka se týká zatím nejúspěšnějšího týmu ART Grand Prix, který v GP2 vychoval tři šampiony - Nica Rosberga, Lewise Hamiltona a Nica Hülkenberga. Všichni tři dnes úspěšně závodí ve Formuli 1.

Francouzský tým totiž spojí své síly se společností Group Lotus, pod níž spadá automobilka Lotus. Jedná se ovšem o jiný projekt než Team Air Asia, za nímž stojí Team Lotus, který není ve vlastnictví Group Lotus.

Vozy ART Grand Prix se tak představí v novém barevném provedení, které bude na Lotus odkazovat.

"Je to fantastická příležitost pro ART Grand Prix, pracovat s Lotusem," řekl Frederic Vasseur, manažer týmu. "Cíl je jasný, vyhrávat spolu budoucí šampionáty GP2 a GP3. Nemohu se dočkat, až uvidím nové zbarvení našich závodních vozů."

V GP2 a v GP2 Asia tak budou v příštích třech letech závodit následující stáje:

Arden International
ART Grand Prix
Barwa Addax Team
Carlin
DAMS
iSport International
Ocean Racing Technology
Racing Engineering
Rapax
Scuderia Coloni
Super Nova Racing
Team Air Asia
Trident Racing