Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V Abú Zabí dominoval Perez, Král při návratu poprvé na bodech!

V Abú Zabí dominoval Perez, Král při návratu poprvé na bodech!

GP2, Yas Marina - hlavní závod

Sergio Perez dokázal, že si místo ve Formuli 1 v příští sezóně zaslouží, opanoval totiž dnešní hlavní závod GP2 v Abú Zabí. Důvod k radosti dnes měly také české barvy, Josef Král se totiž při svém návratu po zranění z Valencie dostal na body a zítra jej čeká start z pole position.

Z pole position vyrážel do závodu Oliver Turvey, který včera poprvé vyhrál kvalifikaci GP2, do první zatáčky už ale na vedoucí pozici najížděl Perez, který Brita přespurtoval. Turvey navíc v první zatáčce dostal ránu od Fabia Leimera, naštěstí pro oba z toho nevzešlo žádné drama.

Ještě než Perez stačil prásknout do zaječích, vyjel na trať safety car. První kolo totiž neprojel Adrian Zaugg, kterého přistrčil Michael Herck. Jihoafričan se pak zasekl na retardéru v únikové zóně. Ze hry vypadl také Giedo van der Garde, který skončil po smyku ve třetí zatáčce.

Perez po restartu uhájil vedení a začal si v čele budovat náskok. Než se ve dvanáctém kole vydal ke své povinné zastávce v boxech, měl k dobru přes šest sekund. Mexičan pak zabral ještě víc a do cíle přijel s náskokem 21 sekund. Vybojoval tak důležité vítězství v předposledním závodě letošní sezóny GP2 a pojistil si konečnou druhou pozici v sérii.

Druhý skončil Oliver Turvey, který bez větších problémů kroužil na druhém místě. Na stupně vítězů se skvěle probil také Sam Bird.

Brit musel po penalizaci za ignorování červeného světla na konci boxů v kvalifikaci startovat až z osmnácté pozice, velmi brzy se ale dostal na sedmou příčku a díky brzké zastávce v boxech vydělal ještě víc.

V závěru ho stínoval Dani Clos, další z penalizovaných pilotů. Španěl se chtěl před Birda dostat, jenže jeho manévr málem skončil kolizí. Clos nakonec dojel čtvrtý.

Páté místo vybojoval Davide Valsecchi, šesté nakonec zbylo na Romaina Grosjeana. Francouz se dlouho vozil na pozicích znamenající stupně vítězů, při zastávce v boxech se ale zdržel kvůli problému s maticí. Sedmý byl v cíli odmáván Luiz Razia, který v závěrečných kolech nedokázal držet tempo s ostatními a výrazně se propadal.

Velikou radost měl v cíli český závodník Josef Král. Ten se do GP2 vrátil po své dlouhé rekonvalescenci kvůli poranění páteře ve Valencii. Král byl sice v kvalifikaci pouze sedmnáctý, řada penalizací jeho soupeřů ho ale posunula na třinácté místo.

V dnešním závodě pak Král předvedl klidnou a vyrovnanou jízdu, vyhl se problémům a kolizím a dojel si pro svůj první bod v sezóně. A co víc, jeho osmé místo rovněž znamená, že do zítřejšího sprintu odstartuje z pole position. Bude tak mít tu nejlepší šanci navázat na své zdejší stupně vítězů z asijské GP2.

Závod se naopak nepovedl některým favoritům. Pastor Maldonado musel kvůli penalizaci startovat z konce pole a i když měl naději na body, srazil ho trest za předjíždění za safety carem. Venezuelan se sice dlouho bránil, protože podle něj to nebyl on, kdo pravidla porušil, sportovní komisaři mu ale nakonec penalizaci přecijen udělili. Maldonado tak skončil až sedmnáctý.

Ještě o místo hůře na tom byl Jules Bianchi, který příliš optimistickým manévrem způsobil kolizi a propadl se až na chvost pole.

p.
 Jezdec  Tým  Čas/Odstup
1.
 S.Perez  Barwa Addax Team
59:53.752 
2.
 O.Turvey  iSport International
+ 21.065 
3.
 S.Bird  ART Grand Prix
+ 29.695 
4.
 D.Clos  Racing Engineering
+ 30.442 
5.
 D.Valsecchi  iSport International
+ 36.614 
6.
 R.Grosjean  DAMS
+ 38.175 
7.
 L.Razia  Rapax
+ 39.196 
8.
 J.Král  Super Nova Racing
+ 39.724 
9.
 B.Hartley  Scuderia Coloni
+ 40.679 
10.
 R.Gonzalez  Arden International
+ 49.704 
11.
 M.Ericsson  Super Nova Racing
+ 55.360 
12.
 M.Chilton  Ocean Racing Technology
+ 57.925 
13.
 F.Crestani  DPR
+ 58.334 
14.
 J.d'Ambrosio  DAMS
+ 58.836 
15.
 J.Jakes  Scuderia Coloni
+ 1:01.227 
16.
 M.Herck  DPR
+ 1:02.178 
17.
 P.Maldonado  Rapax
+ 1:14.109 
18.
 J.Bianchi  ART Grand Prix
+ 1:29.646 
19.
 F.Leo  Trident Racing
+ 1:36.305 
20.
 C.Pic  Arden International
+ 1 kolo 
 
 H.Tung  Racing Engineering
+ 20 kol 
 
 F.Leimer  Ocean Racing Technology
+ 24 kol 
 
 A.Zaugg  Trident Racing
+ 31 kol 
 
 G.van der Garde  Barwa Addax Team
+ 31 kol