Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sportovní komisaři budou mít nadále k ruce bývalé závodníky

Sportovní komisaři budou mít nadále k ruce bývalé závodníky

Ex-piloti Formule 1 už letos pomáhali při řešení incidentů.

Mezinárodní automobilová federace bude i v příštím roce pokračovat v letos nastartované tradici angažování bývalých pilotů Formule 1 do role poradce sportovních komisařů při velkých cenách.

Nový prezident FIA Jean Todt letos přišel s nápadem doplňovat obvyklé tři sportovní komisaře o bývalého závodníka, který může díky svým zkušenostem přinést cenné rady při posuzování závodních incidentů.

Během letošní sezóny se v této roli vystřídalo několik velmi známých jmen, jako například Alain Prost, Damon Hill, Emerson Fittipaldi, Nigel Mansell, Johnny Herbert, Alex Wurz či Tom Kristensen.

Tato praktika se přitom v paddocku Formule 1 setkala s příznivými ohlasy, novinku totiž vítají jak jezdci, tak týmoví šéfové.

Například Jenson Button řekl: "Mít bývalého závodníka mezi sportovními komisaři je dobrý nápad. Oni vědí, co je správé a co je špatné, co je bezpečné a co je blízko limitu, sami se v tom totiž dlouho pohybovali."

Šéf týmu Red Bull Racing Christian Horner dodal: "Z našeho pohledu fungoval nápad s jezdci-komisaři velice dobře. Sportovním komisařům to přidalo další náhled a vyskytlo se několik případů, ve kterých se tím pro nás všechno změnilo, jezdec-komisař přečetl tu situaci správně a rozhodnutí bylo promyšlené.

Jejich zkušenosti dodaly věci nový rozměr, mezi jezdci a týmy je to populární a pro Formuli 1 je to dobré."