Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stewart: "Současné pole F1 je nejkvalitnější v historii."

Stewart: "Současné pole F1 je nejkvalitnější v historii."

Trojnásobný mistr světa srovnal letošní sezónu s 60. a 70. lety.

Trojnásobný světový šampion Sir Jackie Stewart zhodnotil současné startovní pole Formule 1 jako "nejlepší všech dob", a má za to, že právě jezdec, jako je Sebastian Vettel, by se mohl srovnávat s legendami, jakými byli Jim Clark, Jack Brabham nebo Graham Hill.

Sezóna 2010 viděla jednu z nejvelkolepějších bitev o titul v historii Formule 1, když Vettel těsně porazil Fernanda Alonsa, Marka Webbera, Lewise Hamiltona a Jensona Buttona v souboji pěti jezdců, který trval až do samotného závěru.

"Myslím si, že je to nejlepší startovní pole všech dob," řekl Stewart Autosportu. "Red Bull měl letos dobré auto, ale až do posledního závodu tu bojovali čtyři jezdci o mistrovský titul, přičemž pět jich bylo ve hře po většinu šampionátu.

Bojoval tu Red Bull, Ferrari, McLaren a Renault se také snažil a ukazoval se, takže jsme si opravdu nemohli přát nic lepšího. Viděli jsme dlouhou sezónu, která se rozhodla až v úplně posledním závodě. Bylo to hodně vyrovnané závodění."

Na otázku, jestli by Stewart srovnal sílu jezdeckého složení sezóny 2010 se silou startovního pole, kterému čelil v letech 1969, 1971 a 1973, ve kterých získal titul, odpověděl: "Jednoznačně. Jsou to také lidé. Nemyslím si, že by se Sebastian Vettel nějak odlišoval od Jima Clarka, Grahama Hilla,  Jacka Brabhama nebo lidí, kteří získali titul mistra světa více než jednou.

Tito jezdci jsou stejní; mají stejné touhy, chtíč, soustředěnost, odpovědnost a talent od boha rozvinutý na nejvyšší úroveň.

Nejsou tedy odlišní jako jednotlivci, ale máme jich tu teď hodně a výkonnost vozů je vyrovnanější, což nám umožní sledovat lepší závodění. Rok 2010 shledávám tak dobrým, jako byl konec šedesátých let a začátek let sedmdesátých.

Sezóna 2010 byla skvělá, ale 2011, kdy zůstanou stejní jezdci s většími zkušenostmi, bude podle mě dalším výborným rokem."

Stewart se také domnívá, že Vettel má potenciál být ještě lepší, nicméně Webber, Alonso, Hamilton, Button a Robert Kubica jsou všichni dost rychlí na to, aby mladému Němci konkurovali v bitvách o další tituly.

"Vettel je mladý jezdec. Je mu 23," říká Stewart. "Pamatuji si, když mi bylo 23. To jsem teprve začínal závodit a také jsem mu to řekl, když jsem ho viděl na předávání cen Autosportu. Bylo mi 23 a on je ve třiadvaceti letech mistr světa.

Markovi Webberovi je 34. Vím, že když mi bylo čtyřiatřicet, byl jsem lepším člověkem než ve třiadvaceti, takže si myslím, že Sebastian bude ještě lepší.

Webber je stále ve hře a Kubica by mohl být jednoho dne šampionem. Jenson Button má zase nejhladší a nejčistší jízdní styl, Lewis Hamilton je pravděpodobně nejlepším jezdcem ze všech a Alonso má stále nejlepší vybavení. Je tu skupina neobyčejně schopných lidí."