Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FOM potvrzuje: Formule 1 již letos v High Definition

FOM potvrzuje: Formule 1 již letos v High Definition

Přenosů ve vysokém rozlišení by se měl dočkat i český divák.

Formula One Management (FOM) potvrdila, že bude již letos poskytovat přenosy Formule 1 v High Definition (HD). Úmysl přivést svým divákům závody ve vysokém rozlišení již potvrdily velké stanice jako německé Sky, britská BBC či brazilské Globo a další budou pravděpodobně následovat.

Již včera německé Sky oznámilo, že plánuje závody Formuli 1 v sezóně 2011 poskytovat v HD a spustilo lavinu spekulací. A ve středu vlastníci komerčních práv skutečně potvrdili, že všechny společnosti, které mají v současnosti kontrakt na vysílání F1 obdrží přenos v kvalitě HD. To, zda konkrétní stanice přivedou daný přenos v HD i ke svým divákům, je pak samozřejmě dáno jejich rozhodnutím a možnostmi.

FOM investovala do vybavení, které by mělo umožňovat přenos dat rychlostí až 42MB za sekundu a nabídnout rozlišení 1080i, tedy tzv. Full HD. Nahrávat v této kvalitě budou moci všechny kamery okolo tratí až na kamery na vozech jezdců (on-board) - ty zůstanou vzhledem k technickým specifikám prozatím stejné a bude docházet k upscalingu obrazu na HD.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone zavedení HD poměrně dlouho oddaloval, tvrdil, že Formule 1 do HD přejde až ve chvíli, kdy budou poskytovatelé přenosu cítit, že jsou diváci připraveni HD přijímat, a až bude možno garantovat kvalitu přenosu.

"Nechceme vysílat, dokud to lidé nebudou chtít," řekl Ecclestone v době loňské VC Kanady. "Ptal jsem se na to v Anglii, BBC - kolik lidí to může přijímat? Řekli, že okolo 20 procent diváků F1. Chci se také ujistit, že to, co produkujeme, je nejvyšší kvality."

Otázka na konec - dočká se HD i český divák? Žádné potvrzení od TV Nova prozatím nepřišlo, ale podle neoficiálních informací to vypadá, že ano!