Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Nevolnost ze simulátorů se dá překonat, říká Wirth

Nevolnost ze simulátorů se dá překonat, říká Wirth

Mladí jezdci prý mají menší potíže díky hraní videoher.

Jezdci jako Michael Schumacher by neměli mít výrazné problémy překonat své potíže s nevolností, kterou u nich vyvolává testování na simulátoru Formule 1.

Takový je názor Nicka Wirtha, technického ředitele týmu Virgin Racing, který ve své továrně v Banbury strávil několik let vývojem špičkové simulační technologie.

Během své práce nabyl přesvědčení o tom, že problémy s nevolností jsou u mladších generací menší, protože mladí jezdci jsou zvyklí na práci se simulátory díky hraní počítačových her.

Wirth však tvrdí, že i starší jezdci jako Schumacher by neměli mít větší problémy s překonáním svých obtíží, neboť se dají odstranit zvykem.

"Mladší kluci jsou více zvyklí na videohry," řekl Wirth. "Jsou více zvyklí na videohry, i při hraní věcí jako Call of Duty, u čehož, když se bombardují a točí dokola, se jim neudělá špatně.

Jsou na to zvyklí a jejich mozek je kompletně naprogramovaný. Když můj syn sem tam skočí do simulátoru (Formule 1), je v pohodě, takže je to věc generací.

Jsem si jistý, že Michael videohry moc nehrál, když byl mladší, ale podle toho, co jsme viděli, jsem si jistý, že bude schopen překonat svou pohybovou nevolnost."

Wirth říká, že pohybová nevolnost je způsobená vývojovou reakcí mozku, která byla původně obranným mechanismem při požití špatného jídla.

"Člověkem, který nejvíce ovlivnil vývoj našich simulátorů, je David Brabham, a ten je stejně starý, jako já. Je v tom absolutně fantastický, ale na začátku rozhodně trpěl pohybovou nevolností.

Pohybová nevolnost je fascinující téma a v podstatě má své kořeny v historické evoluci. Pohybová nevolnost vychází ze skutečnosti, že váš mozek neustále srovnává to, co vidí vaše oči a co říká vaše střední ucho.

Když naši předkové sbírali ze země bobule a snědli něco špatného, z čeho by onemocněli, pak byl jedním z projevů otravy pocit závratě, tak jako když vypijete příliš mnoho alkoholu, což je forma otravy, a ztratíte smysl pro rovnováhu.

Ztráta smyslu pro rovnováhu odpojí váš vizuální obrázek od středního ucha a vaše tělo si uvědomí, 'Ztratilo jsem spojení mezi středním uchem a tím, co vidím, muselo dojít k otravě, ven s tím.' A proto je vám špatně.

Takže proto, když si čtete knihu v autě, díváte se na něco statického a vaše vnitřní ucho cítí akceleraci, takže váš mozek si řekne, počkat, tady něco nehraje. Tohle je evoluční základ pohybové nevolnosti."

Wirth řekl, že Brabham měl na začátku veliké problémy s nevolností na simulátoru. Ty se mu ale podařilo překonat.

"Je to o tréninku," vysvětlil Wirth. "David vždycky vylezl ze simulátoru po deseti kolech a dvě hodiny měl hlavu v klíně a domů chodil bledý.

Pohyby jsme ale zlepšili, pochopili jsme, v čem to bylo a nyní ho z té zatracené věci nemůžeme dostat, když do ní vleze."