Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Vettel odstartoval obhajobu, v Melbourne s přehledem vítězí

Vettel odstartoval obhajobu, v Melbourne s přehledem vítězí

Velká cena Austrálie - závod

Sebastian Vettel zahájil obhajobu svého mistrovského titulu ve velkém stylu, když suverénním způsobem opanoval úvodní Velkou cenu Austrálie. Druhou pozici vybojoval Lewis Hamilton z McLarenu, senzací závodu pak byl Vitalij Petrov, který dojel třetí.

Vettel na startu bezpečně udržel první pozici a v nájezdu do první zatáčky s přehledem vedl. Pomohl mu také fakt, že ze druhého místa startující Hamilton musel bojovat s Markem Webberem, který se na něho tlačil.

Hamilton ale díky vnitřní stopě svou pozici uhájil. Když se však chtěl znovu zaměřit na prvního Vettela, zjistil, že Němec už je dávno pryč.

Obhájce titulu totiž nasadil k trháku a začal se svým pronásledovatelům vzdalovat. Jenže citlivější pneumatiky Pirelli se brzy ozvaly. Vettel, který se snažil ušetřit jednu ze tří zastávek, začal zpomalovat, díky čemuž se na něj Hamilton opět dotáhl.

Pak ale přišly první zastávky v boxech, po kterých Vettel začal své vedení opět zvyšovat. Do cíle už se pak nenechal nijak rozhodit a s luxusním náskokem zvítězil.

Lewis Hamilton se v závěru závodu musel zabývat spíše o stav svého vozu. Když totiž ve druhé polovině přetáhl nájezd do první zatáčky a vyjel mimo trať, poškodil podlahu vozu. V posledních kolech se proto spíš soustředil na svou pozici, kterou nakonec bez problémů udržel.

Za ním se rodilo velké překvapení. Vitalij Petrov se po startu ze šesté pozice dostal na čtvrtou, později si pak ještě o jednu příčku polepšil díky horší strategii Marka Webbera.

V závěru se sice na Petrova rychle dotahoval Fernando Alonso, pilot Renaultu už ale nakonec třetí pozici udržel a novou sezónu tak zahájil svým prvním pódiovým umístěním, címž zaznamenal také premiérové stupně vítězů pro Rusko.

Fernando Alonso nakonec zachránil alespoň čtvrté místo, což není úplně špatný výsledek vzhledem ke smůle, která Španěla potkala na startu. Alonso najížděl do první zatáčky po vnější stopě, při soubojích se přitom dostal lehce mimo trať a spadl až na konec první desítky.

Dvojnásobný šampion si ale postupně klestil cestu vpřed, na čtvrtou pozici se dostal při závěrečných zastávkách v boxech, když překonal Webbera, jemuž třetí pitstop tak dobře nevyšel.

Australan tak před domácím publikem skončil na pátém místě, které pro něho vzhledem k formě Red Bullu nebude uspokojivé.

Šesté místo v cíli bral Jenson Button. Brit začal závod soubojem s Felipem Massou, který po dlouhém snažení skončil zkrácením trati ve dvanácté zatáčce. Button byl poté penalizován za předjetí mimo trať a znovu se propadl. Napodruhé však Massu předjel s velkým přehledem a dojel si pro šesté místo.

Velmi dobře si při svém debutu vedl Sergio Perez, který hned napoprvé bodoval, když dojel sedmý. Na osmé pozici pak skončil jeho týmový kolega od Sauberu Kamuj Kobajaši.

Felipe Massa projel cílem až na deváté příčce. Brazilec se sice po dobrém startu posunul na páté místo, souboje s Buttonem a strategie tří zastávek ho ale nakonec odsunuly až na konec první desítky. Massa pak v závěru alespoň překonal Sebastiena Buemiho a odsoudil ho pouze k poslednímu bodu za desáté místo.

Těsně za bodovanou desítkou skončili jezdci Force Indie Adrian Sutil a Paul di Resta. Na třináctém místě byl klasifikován Jaime Alguersuari následovaný Nickem Heidfeldem, Jarnem Trullim, Jeromem d'Ambrosiem a Timem Glockem.

Cíl neviděli oba jezdci Mercedesu, kterým se osudnou stala třetí zatáčka. Michael Schumacher dostal ránu už v prvním kole, kdy ho přistrčil Alguersuari. Nico Rosberg pak musel skončit kvůli nepovedenému manévru Rubense Barrichella. I Brazilec nakonec cíl neviděl.

Technické poruchy pak vyřadily ještě Heikkiho Kovalainena a Pastora Maldonada.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 S.Vettel  Red Bull
1:29:30.259 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 22.297 
3. 
 V.Petrov  Renault
+ 30.560 
4. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 31.772 
5. 
 M.Webber  Red Bull
+ 38.171 
6. 
 J.Button  McLaren
+ 54.300 
7. 
 S.Perez  Sauber
+ 1:05.800 
8. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 1:16.800 
9. 
 F.Massa  Ferrari
+ 1:25.100 
10. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo 
11. 
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
12. 
 P.di Resta  Force India
+ 1 kolo 
13. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 
14. 
 N.Heidfeld  Renault
+ 1 kolo 
15. 
 J.Trulli  Lotus
+ 2 kola 
16. 
 J.d'Ambrosio  Virgin
+ 3 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 T.Glock  Virgin
50 
NC
 R.Barrichello  Williams
49 
NC
 N.Rosberg  Mercedes
22 
NC
 H.Kovalainen  Lotus
19 
NC
 M.Schumacher  Mercedes
19 
NC
 P.Maldonado  Williams
10 
NS
 V.Liuzzi  HRT
 
NS
 N.Kartykejan  HRT
 

Nejrychlejší kolo závodu: Felipe Massa (Ferrari) - 1:28.947 (55. kolo)

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 1. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 S.Vettel  Red Bull
25 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
18 
3. 
 V.Petrov  Renault
15 
4. 
 F.Alonso  Ferrari
12 
5. 
 M.Webber  Red Bull
10 
6. 
 J.Button  McLaren
7. 
 S.Perez  Sauber
8. 
 K.Kobajaši  Sauber
9. 
 F.Massa  Ferrari
10. 
 S.Buemi  Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 1. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
35 
2. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
26 
3. 
 Renault  V.Petrov, N.Heidfeld
15 
4. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
14 
5. 
 Sauber  S.Perez, K.Kobajaši
10 
6. 
 Toro Rosso  S.Buemi, J.Alguersuari