Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Salaquarda bude reprezentovat Českou republiku a Spartu!

Salaquarda bude reprezentovat Českou republiku a Spartu!

Superleague Formula mění koncept, je reinkarnací A1GP.

Ke konceptu Poháru národů (A1GP) se pomalu přesouvá šampionát Superleague Formula, jehož čtvrtá sezóna začne tento víkend v nizozemském Assenu. Série původně založená na soupeření fotbalových klubů mění formát. Již nepůjde výhradně o fotbalové kluby, ale o celé národní reprezentace. Fotbal ale zůstane (už proto, že některé kluby mají se sérií ještě platné smlouvy), jezdci nyní budou reprezentovat klub a stát, ve kterém klub leží. Dá se ovšem předpokládat, že jestli Superleague Formula tímto přerodem projde úspěšně, posune se více ke konceptu A1GP.
A poprvé v historii šampionátu bude mít zastoupení i Česká republika. Jak dnes potvrdil exkluzivně našemu webu manažer a otce jezdce Filipa Salaquardy Igor Salaquarda, Filip, jehož angažmá u týmu Atech Reid bylo oznámeno v únoru, bude jezdit v barvách České republiky a nejúspěšnějšího českého fotbalového klubu – AC Sparty Praha! Vyjádření klubu z pražské Letné se nám zatím nepodařilo získat.
Diváci v České republice budou mít možnost závody sledovat živě, případně ze záznamu, na kanálu Sport 5. Přenos nedělního závodu začíná po páté hodině, Sport 5 jej během týdne ještě dvakrát zopakuje. Pokud Sport 5 nemáte, není třeba zoufat. Závody je možné zdarma sledovat živě i na stránkách šampionátu.
Razantní proměnou prochází i kalendář šampionátu. Zatímco v dosavadním průběhu existence mistrovství se série soustředila především na Evropu, letos se v Evropě pojedou jen tři závody – v nizozemském Assenu, v belgickém Zolderu a v Rusku ve Smolensku (ačkoliv nad tímto závodem visí otazník). Superleague Formula zavítá do Číny, dva závody se pojedou v Brazílii, jeden na zatím nespecifikované trati na středním východě a sezóna skončí v polovině prosince v novozélandském Taupu. Tedy i v tomto bude šampionát velmi výrazně připomínat zaniklou A1GP.
Podobnost můžeme najít i s jiným zaniklým šampionátem – s americkou sérií Champ Car World Series. A to především v monopostu Panoz, který koncepčně vychází z vozu stejného výrobce používaném v poslední sezóně Champ Cars. Zřejmě i proto série přilákala v průběhu své existence spoustu jezdců, kteří s americkým závoděním měli zkušenosti. Jako příklad můžeme uvést Sebastiena Bourdaise, Antonia Pizzoniu, Roberta Doornbose či Neela Janiho.
Na koho se kromě Salaquardy můžeme těšit letos? Přestože první trénink má být již za tři dny, je většina startovního pole zahalena tajemstvím. Kromě Salaquardy budou za tým Atech Reid startovat Robert Doornbos reprezentující Nizozemsko a Belgičan Frederich Vervish reprezentující Lucembursko. Tým Azerti Motorsport též bude zajišťovat tři vozy – druhým reprezentantem Nizozemska a konkrétně klubu PSV Eindhoven bude Yelmer Buurman ze stejného státu. Loňské mistry z belgického Anderlechtu zastoupí Neel Jani a Francii a Girondins Bordeaux Francouz Franck Perera.
Tým Alan Docking Racing nasadí vůz pro Brazílii a tým SC Corinthians řízený brazilcem Pizzoniou. Tottenham Hotspur a Albion bude reprezentovat dvojnásobný vicemistr Craig Dolby z Británie a Australan John Martin se představí ve třetím voze, jehož klub a stát budou upřesněny.
Dva zástupce by mělo mít i Portugalsko, jehož fotbal je v poslední době na obrovském vzestupu, což se potvrdilo i skvělými výsledky v Evropské lize. V Superleague Formula se můžeme těšit na Sporting Lisabon a F. C. Porto. Jezdci a týmy budou oznámeny. Na přiřazení klubu a státu naopak čeká Němec Max Wissel, který byl v minulosti v seriálu úspěšný. Těšit se můžeme i na reprezentace Kataru, Ruska, Číny či Nového Zélandu.
O dalším vývoji šampionátu a české reprezentace vás budeme informovat, jakmile budou další informace dostupné.