Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Soupiska Superleague Formula představena

Soupiska Superleague Formula představena

Proti Salaquardovi pojedou Jani, Doornbos, Pizzonia či Soucek.

Už v pátek se rozjede první trénink na závod Superleague Formula v holandském Assenu. A teprve nyní vedení série potvrdilo, kteří jezdci se na dráze představí. Z šampionátu fotbalových klubů již moc nezbylo. Klubů uvidíme jen šest – bruselský Anderlecht, nizozemský PSV Eindhoven, španělské Atlético Madrid, turecký Galatasaray Istanbul, francouzské Grondins Bordeaux a hlavně pražskou Spartu. Série je není hlavně národním šampionátem a reinkarnací A1GP, vozy tedy budou vyvedeny v národních barvách a kromě států reprezentovaných i klubem se představí národní reprezentace Lucemburska, Nového Zélandu, Japonska, Nizozemí, Číny, Brazílie, Austrálie a Anglie.
Pole na nedělní tři závody tedy čítá pouhých 14 jezdců, ale rozhodně se jedná o zajímavá jména, která osedlají rychlé monoposty Panoz poháněné nádherně znějícími 12ti válci Menards. Kdo se tedy kromě Filipa Salaquardy v Assenu představí?
Neel Jani – RSC Anderlecht, reprezentace Belgie
Věk: 27
Národnost: Švýcarská
Tým: Azerti Motosport
Švýcarský jezdec ve voze loni mistrovského Anderlechtu bude patřit k největším favoritům. Jani má s vozem Panoz zkušenosti ze zámořských Champ Cars, kde v roce 2007 závodil. V Superleague Formula debutuje, ale jeho resumé je ohromující. Jani reprezentoval Švýcarsko ve čtyřech sezónách A1GP, z toho dvě odjel celé. V sezóně 2007/08 vyjezdil pro Švýcarsko mistrovský titul. O rok později byl druhý. Stejně tak v sezóně 2005/06, které odjel většinu.
Kromě amerických Champ Cars závodil v GP2 a byl testovacím jezdcem týmu F1 Toro Rosso. Má na svém kontě i starty v sérii sportovních vozů GT1.
Yelmer Buurman – PSV Eindhoven, reprezentace Nizozemí
Věk: 24
Národnost: Nizozemská
Tým: Azerti Motorsport
V našich končinách méně známý Nizozemec je v šampionátu od jeho vzniku v roce 2008. Reprezentoval postupně PSV Eindhoven, Anderlecht Brusel a v loňském ročníku AC Milan. V roce 2008 vyjezdil pro PSV Eindhoven druhé místo a do vozu holandského klubu se letos vrací.
Kromě Superleague najdeme v jeho životopisu starty v evropských šampionátech Formule Renault a Formule 3. Také odjel půlku sezóny v GP2 za tým Arden, jeho osobním maximem je jednu druhé místo ze sprintu v Magny-Cours. Odjel i několik závodů v zimních šampionátech GP2 Asia, ale nikdy ne celou sezónu.
Filip Salaquarda – AC Sparta Praha, reprezentace České republiky
Věk: 27
Národnost: Česká
Tým: Atech Reid Grand Prix
Pražský rodák absolvoval v zimě úspěšné testy s britskou stájí Atech Reid a ta jej angažovala. Českou republiku již v minulosti reprezentoval v sérii A1GP. Jeho kariéra je většinou spojena s týmem jeho otce Igora. Společně se představili ve Formuli BMW ADAC, německé Formuli 3, v Eurosérii F3, International Formula Master a nejnověji ve Formuli Renault 3.5, kde závodili loni. Filip si tam vyjel dvě pole position.
Vůz Superleague Formula bude nejsilnějším monopostem, který v kariéře řídil. S podobnou technikou má ale zkušenosti, před lety to vypadalo na start v americké juniorce Champ Cars Atlantic, kde absolvoval úspěšné nováčkovské testy. Z angažmá nakonec sešlo.
Frédéric Vervisch – reprezentace Lucemburska
Věk: 24
Národnost: Belgie
Tým: Atech Reid Grand Prix
Belgičan úspěšný v závodech Formule 3 (mistr německé série z roku 2008, asijské z roku 2007-08) se v roce 2009 přestěhoval do Ameriky do Champ Car Atlantic (Atlantic Championship) a s týmem Genoa Racing vybojoval pět umístění na stupních vítězů.
Vzhledem k tomu, že Atlantics byly juniorskou série využívající podobnou techniku, našel loni Vervish místo v Superleague reprezentujíce velkoklub z anglického Liverpoolu. Vervish odjel jen poslední čtyři (plus jeden nebodovaný) podniky, ale v Portugalsku vyhrál víkendové finále a v Číně druhý závod.
Earl Bamber – reprezentace Nového Zélandu
Věk: 20
Národnost: Novozélandská
Tým: (zatím nespecifikováno)
U nás nepříliš známý Novozélanďan zatím slavil úspěchy především v domácích šampionátech. Ale známý je fanouškům A1GP ze jednoho ze závodů v Zolderu. Loni se dvakrát představil v Superleague během závodů v Číně. V Ordosu hned vyhrál víkendové finále a ve druhém nebodovaném závodě na městském okruhu v Pekingu byl druhý
Duncan Tappy – reprezentace Japonska
Věk: 26
Národnost: Britská
Tým: (zatím nespecifikováno)
Tappy je s šampionátem od jeho vzniku v roce 2008. Do Superleague přešel hned z britské Formule Renault 2.0, kde v roce 2007 získal titul. Ale v Superleague každý rok odjel jen pár závodů. Stejně paběrkoval i v ostatních sériích. Závodil třeba ve Světové sérii Renault, v International formula Master, amerických Indy Lights a loni v Auto GP, kde poprvé odjel kompletní sezónu a s bývalými vozy A1GP dokončil šampionát na třetím místě.
Robert Doornbos – reprezentace Nizozemí
Věk: 29
Národnost: Nizozemská
Tým: Atech Reid Grand Prix
Nizozemec v Americe přezdívaný „Bobby D.“  má z celého startovního pole asi nejvíce zkušeností. Po startech v různých šampionátech Formule 3 se představil v International Formula 3000, odkud jeho cesta vedla do Formule 1. Testoval pro Jordan a závodil pro Minardi a Red Bull. S podporou Paula Stoddarta přešel do amerických Champ Cars a v roce 2007 skončil na třetím místě.
Vzhledem ke konci Champ Cars o něj byl zájem v Superleague a Robert reprezentoval v roce 2008 AC Milan, v zimě závodil v A1GP za Nizozemsko. V roce 2009 se vrátil do USA do IndyCar Series, ale loni už startoval opět v Superleague za brazilský Corinthias odjel celou sezónu.
María de Villota – Atlético de Madrid, reprezentace Španělska
Věk: 31
Národnost: Španělská
Tým: EmiliodeVillota Motorsport
Dcera španělského pilota Formule 1 Emilio de Villoty bude madridské Atlético reprezentovat už ve třetím ročníku, ačkoliv předešlé dvě sezóny neodjela celé. María je jedinou ženou ve startovním poli Superleague Formula. V minulosti závodila ve španělské F3, ve formuli Palmer Audi a především v závodech různých sportovních vozů.
Andy Soucek – Galatasaray S. K., reprezentace Turecka
Věk: 25
Národnost: Španělská
Tým: EmiliodeVillota Motorsport
I Soucek má zkušeností na rozdávání. Absolvoval dvě sezóny v GP2. V roce 2008 startoval v první sezóně Superleague Formula. Pak zkusil své štěstí v nové Formuli 2, ale ani suverénní titul a testy pro Williams mu místo ve Formuli 1 nezajistili, tak se Soucek vrátil do Superleague a loni reprezentoval několik různých klubů.
Ho-Pin Tung – reprezentace Číny
Věk: 28
Národnost: Čínská a Nizozemská (Čínská závodní licence)
Tým: EmiliodeVillota Motorsport
Číňan narozený v Nizozemsku se naposledy představil v Americe, kde se v IndyCar Series letos neúspěšně pokoušel kvalifikovat do slavné pětistovky v Indianapolisu. Předtím ale odjel dvě celé a jednu skoro celou sezónu v GP2 a odjel i několik závodů ve dvou ročnících A1GP.
V Superleague závodil v roce 2009, vystřídal Atlético Madrid a Galatasaray Istanbul. Podařilo se mu dokonce vyhrát jeden ze závodů ve Španělsku.
Antonio Pizzonia – reprezentace Brazílie
Věk: 30
Národnost: Brazilská
Tým: Alan Docking Racing
Jméno Antonia Pizzonii si zřejmě stále pamatujete z dob, kdy závodil ve Formuli 1. Ačkoliv nikdy neodjel celou sezónu, představil se ve třech ročnících coby pilot Jaguaru a následně Williamsu. Předtím startoval v Formuli 3000. Má na svém kontě tituly z britské Formule Renault a britské Formule 3. Po třetím vyhazovu z Formule 1 to zkoušel v Americe, ale v Champ Cars v roce 2006 odjel jen 4 závody. Nechytil se ani v GP2, v letech 2008 a 2009 startoval v Superleague. Odjel také derniéru Champ Cars v Long Beach. Příležitostně také poslední tři roky startoval v brazilských Stock Cars.
John Martin – reprezentace Austrálie
Věk: 26
Národnost: Austrálie
Tým: Alan Docking Racing
Po úspěších v australských šampionátech přišel Martin v roce 2006 do Británie, startoval v britské Formuli Ford a Formuli 3. Odjel i jeden a půl sezóny v A1GP. Od roku 2009 startuje v Superleague. Ve stejném roce stihl i několik závodů Formule Renault 3.5. V Superleague v roce 2009 jezdil za skotské Rangers. Loni zahájil sezónu za Atlético Madrid, ale po prvním podniku přešel k čínskému klubu Bejing Guoan připsal si šest vítězství (z toho dvě ve víkendovém finále)
Craig Dolby – reprezentace Anglie
Věk: 23
Národnost: Britská
Tým: Alan Docking Racing
Přes svůj nízký věk patří Dolby k největším matadorům Superleague Formula. Nevynechal ještě jediný podnik! V sérii začal startovat v roce 2008 za Anderlecht, následující dva roky reprezentoval londýnský Tottenham Hotspur. Anglický klub letos v šampionátu nepokračuje, tak Dolby, dvojnásobný vicemistr, bude reprezentovat svoji zemi.
Do Superleague přešel s minimálními zkušenostmi z belgického šampionátu Formule Renault 1.6, a Formule Renault 2.0 (francouzská, britská a italská série).
Tristan Gommendy – Girondins de Bordeaux, reprezentace Francie
Věk: 32
Národnost: Francie
Tým: Azerti Motorsport
Gommendy je dalším z jezdců, kteří závodili v Champ Cars a po jejich konci se přesunuli do Superleague. Ale ještě předtím jsme jméno Gommendy mohli vídat ve francouzské Formuli Renault. Dvě sezóny odjel ve Formuli Renault (v prvním ročníku ji ještě pořádal Nissan). Startoval také v GP2. V roce 2007 závodil ve zmíněných Champ Cars a pak přešel do Superleague.
Dva roky reprezentoval portugalské Porto. Loni osm podniků odjel za Galatasaray a sezónu dokončil coby reprezentant lyonského Olympique.