Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Okruh v Silverstone stáji Gravity-Charouz štěstí nepřinesl

Okruh v Silverstone stáji Gravity-Charouz štěstí nepřinesl

Bodoval opět pouze Filip Sládečka z partnerského týmu.

O uplynulém víkendu se na britské dráze v Silverstone uskutečnil druhý díl evropského šampionátu FIA GT3. Bohužel, ani tentokrát se českému týmu nepodařilo získat žádné body a po dvou odjetých podnicích tak na bodovém kontě stáje Gravity-Charouz Racing zůstává nula.

V Anglii se jezdci Gravity-Charouz Racingu trápili zejména s nepříliš ideálně fungujícími vozy. „Bohužel se nám nepodařilo najít správný set-up vozu. Jezdci si stěžovali jak na přetáčivost, tak na nedotáčivost. Ačkoliv jsme nastavení několikrát předělávali, kýženého zklidnění vozu jsme se nedočkali a tím pádem jsme nebyli schopni bojovat o vyšší příčky,“ řekl šéfmechanik týmu Gravity-Charouz Racing Marcel Holan.

Česko-ruská dvojice Tomáš Kostka a Leonid Machitski vstoupila do závodního víkendu ve Velké Británii čtrnáctým, respektive jedenáctým místem ve volných trénincích. V úvodní kvalifikaci pak Leonid Machitski skončil na jednadvacáté pozici, zatímco jeho kolega Tomáš Kostka obsadil v dalším boji o pole position čtrnácté místo. V prvním závodě měl ruský jezdec povedený start, jehož zásluhou se posunul o několik pozic vpřed. Po výměně jezdců pak Tomáš Kostka dovezl svůj mercedes do cíle na devatenáctém místě. Nedělní závod se pro posádku se startovním číslem 11 vyvíjel o poznání lépe, když Tomáš Kostka předával svému kolegovi vůz na osmé pozici. Leonid Machitski se ovšem dopustil jezdecké chyby, která znamenala propad v pořadí a konečné sedmnácté místo. „Podnik v Silverstone nedopadl podle našich představ, pořád nás trápí mechanická přilnavost. Naše mercedesy byly extrémně nedotáčivé ve většině zatáček a navíc jsme ztráceli v rychlých zatáčkách kvůli velké přetáčivosti, což znamenalo, že se průjezd zatáčkami měnil v táhlý drift. Částečně je to dáno i typem a váhou našeho vozu. Bohužel jsme doposud nenašli takový kompromis v nastavení, aby byl vůz snadněji ovladatelný a tudíž i rychlejší,“ řekl Tomáš Kostka.

Ani Jan Šťovíček s Jakubem Knollem neprožili v Silverstone zrovna ideální víkend, když oba dva ve svých kvalifikačních jízdách obsadili shodně 27. příčku. V následné první závodní 60 minutové jízdě, kterou rozjížděl Jan Šťovíček, obsadila česká dvojice pětadvacáté místo. Ve druhém klání si pak duo Šťovíček/Knoll dojelo pro devatenáctou pozici. „Závody v Silverstone mi příliš radosti neudělaly. Nepodařilo se nám ideálně nastavit vůz a ani já osobně jsem nepodal dobrý výkon. Doufám, že to příště v Navarře bude mnohem lepší,“ zhodnotil své účinkování v Silverstone Jakub Knoll.

Lépe se ve Velké Británii dařilo slovenskému závodníkovi Filipovi Sládečkovi, hájícímu barvy týmu Heico Motorsport, který je partnerskou stájí Gravity-Charouz Racingu. Ten, společně se svým německým kolegou Patrickem Hirschem, bojoval o bodovaná umístění v obou závodech, když v sobotu skončili na třinácté pozici a o den později na devátém místě, které jim zajistilo dva mistrovské body do hodnocení jezdců.

Další závod evropského seriálu FIA GT3 se odehraje ve španělské Navarře 1.-3. července.

Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone
Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone
Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone
Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone
Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone
Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone
Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone

KALENDÁŘ FIA GT3 CHAMPIONSHIP 2011

06-08/05  Algarve
03-05/06  Silverstone
01-03/07  Navarra
15-17/07  Paul Ricard
20-21/08  Smolensk
14-16/10  Zandvoort
 
UŽITEČNÉ ODKAZY:
Oficiální stránky týmu  www.racing.charouz.cz
Oficiální stránky Tomáše Kostky www.tomas-kostka.com
Oficiální stránky Jakuba Knolla www.jakubknoll.com
Oficiální stránky seriálu FIA GT3 www.gt3europe.com
Agentura BPA sport marketing www.bpa.cz