Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

GT1: Korida v Los Arcos

GT1: Korida v Los Arcos

Dvojice závodů GT1 a GT3 na okruhu Navarra již o tomto víkendu.

Měsíc od lítých bojů o Tourist Trophy na bývalé základně Britského královského letectva uběhl stejně rychle jako voda v Lamanšském průlivu, který odděluje Británii od pevniny. Na ní se účastníci MS GT1 opět vydají na Pyrenejský poloostrov. Tentokráte se přesunou do Španělského království, do nezávislého společenství Navarra rozkládajícího se v severní části země. Jihozápadně od Pamplony leží městečko Los Arcos vzdálené padesát kilometrů od tohoto hlavního města společenství. V jeho blízkosti vznikl v nedávné době nový okruh Circuito de Navarra.

Zpracováním návrhu okruhu byl pověřen Jaime Nogué. Na začátku roku 2008 byla dokončena polovina zemních prací a v té době byl uveřejněn předpokládaný termín dokončení na jaře roku 2009. Přesto slavnostní zahájení, kterého se účastnilo 22 tisíc diváků, 575 motocyklů a okolo 120 automobilů značky Ferrari a Porsche, proběhlo teprve loni 19. června.

Okruh nabízí tři verze: dvě kratší o délce 1,3 a 2,6 km s možností souběžného pořádání rozdílných závodů a nejdelší 3,933km dlouhý okruh. Poslední zmiňovaná varianta s 800 metrů dlouhou rovinkou je připravena pro piloty vozů GT1. Šířka dráhy se pohybuje v rozmezí 12-15 metrů. Minimální výškové rozdíly dráhy nebudou klást na jezdce větší nároky. Což se ovšem nedá říci o šesti levých a devíti pravých zatáčkách technicky náročného okruhu. Závodníci jej absolvují po směru chodu hodinových ručiček. U nedávno postaveného okruhu nepřekvapí asfaltové únikové zóny, které lemují dráhu v okolí zatáček.

Nový okruh si loni po prvních jízdách pochvaloval Leinders, který po startu ze čtvrtého místa dojel s Martinem třetí v kvalifikačním závodě: „Nebylo to špatné, je to pěkný okruh se spoustou zatáček, ale mohl by sedět našemu vozu. Měla by to být dráha pro Fordy, je to trochu jako v italské Adrii, která byla vhodná pro Fordy třídy GT3,“ dodal belgický pilot stáje Marc VDS Racing, který v hlavním závodě dojel pátý.

Podobné nadšení nesdílel Darren Turner: „Není to opravdu vhodná dráha pro Aston Martin, jsme lepší na větších plynulejších okruzích. Tady je příliš mnoho brzdění a akcelerace. Hodně zatáček se jezdí na druhý převodový stupeň, což je mimo náš vhodný rozsah.“ Přesto dvojice Enge/Turner vyjela v kvalifikaci pěkné páté místo, které však přišlo nazmar po technické závadě v kvalifikačním závodě. Že nejsou britské vozy bez šancí ani zde se ukázalo v hlavním závodě, kde se česko-britské duo probojovalo z konce startovního pole až na čtvrté místo.

Vlastní okruh je součástí rozlehlého areálu, který nabízí rozmanité možnosti zaměřené na motorismus. Po návštěvě automobilového muzea se lze přesunout na 731 metrů dlouhou motokárovou dráhu, kterou lze prodloužit na 995 metrů. Na své si přijdou milovníci driftování anebo řidiči toužící po zdokonalení řidičských dovedností, jimž slouží necelý kilometr dlouhá dráha s umělou závlahou.

Přestože se jezdci vydají do jindy horkého Španělska, počasí by k nim mělo být tentokrát shovívé co se teplot týče. Ty by se měly pod zamračenou oblohou anebo při polojasnu pohybovat v rozmezí 20-25°C. Potrápit je může naopak možnost přeháněk, stejně jako loni při hlavním závodě.

V současné době jsou známé dvě změny sestav. Již třetím kolegou Enrique Bernoldiho bude Guy Smith. Francouz Fredéric Makowiecki se opět účastní závodu LMS v Imole ve stáji Luxury Racing. Ve Španělsku jej zastoupí Bertrand Baguette. Podrobnosti o nových pilotech a případné další změny sestav budou zmíněny v článku po kvalifikačním závodě.

Časový rozvrh přenosů GT1.

 Událost  Den  GT1 TV  Sport 5
Kvalifikace  Sobota  11,00-12,30  15,00-16,30*
Kvalifikační závod  Sobota  16,30-18,00  16,30-18,00
Hlavní závod  Neděle  13,30-15,00  13,00-14,55

* nejedná se o přímý přenos

ME GT3 zakončí první polovinu šampionátu.

Zatímco piloti vozů GT1 zahajují v Los Arcos druhou polovinu světového mistrovství letošního ročníku, jezdci v GT3 se dostanou teprve do druhé třetiny šampionátu. Také zde si na své přijdou fanoušci českých a slovenských barev.

Tři úspěšná vystoupení Filipa Sládečky (č.45) ve voze Mercedes Benz SLS přinesly slovenskému jezdci 16 bodů do hodnocení jezdců (zatím celkově 10.).

Zatím bez bodů zůstává trojice českých jezdců stáje Gravity-Charouz Racing za volanty stejných německých vozů. Štěstí prozatím chybí Tomáši Kostkovi (č.11), který zatím nedokázal slibné výkony proměnit v bodové zisky. Dvojice Jan Šťovíček a Jakub Knoll (č.12) prozatím výkonnostně nestačí na soupeře, takže prázdné bodové konto není překvapením.

Souboje vozů GT3 a počínání našich zástupců je možné sledovat na internetu anebo v televizi prostřednictvím stanice Sport 5.

Časový rozvrh šampionátu GT3.

 Událost  Den  GT3  Sport 5
Kvalifikace  Sobota  9,00-10,20  9,15-10,20
Kvalifikační závod  Sobota  13,30-15,00  13,35-15,00
Hlavní závod  Neděle  10,00-11,30  10,05-11,30

Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone

Foto: BPA/Petr Frýba

Užitečné odkazy.

GT1 TV Zde

Tento odkaz nabízí možnost zdarma v dobré kvalitě sledovat přímé přenosy kvalifikací, kvalifikačních a hlavních závodů (volba Live GT, pokud je čas přenosu). Archiv (volba GT1´s most recent videos) nabízí kromě rozhovorů záznam letošních závodů. V záznamu se lze rychleji přesunovat posuvníkem na spodní liště (např. přes upoutávky šampionátu před každým závodem). Před přenosem mohou být nyní zobrazeny reklamy, během přenosu nejsou vysílány. Závodem diváky provází motoristický novinář Ben Edwards a bývalí závodníci John Watson anebo Johnny Herbert. V boxech během závodu zpovídá závodníky a zaměstnance týmů reportérka Hailey Coxon.

GT3 Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde je ve spodní části stránky umístěno okno GT3 TV. Nabízí možnost zdarma v dobré kvalitě sledovat přímé přenosy ze závodů. Na spodní liště, která se zobrazí po najetí kurzoru na okno televize, je tlačítko pro zvětšení na celou obrazovku. Také zde je k dispozici archiv letošních závodů a některých loňských událostí (volba GT3´s most recent videos).

Sport 5 Zde

Český televizní program specializovaný na motorsport. Nabízí přenosy závodů GT1, GT3 a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátory jsou Vít Kouřil a Jiří Čermák.

Daily Motion – oficiální stránka MS GT1 Zde

Nový partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z loňského roku včetně záznamu některých závodů. Jsou zde uloženy také záznamy letošních závodů.