Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Finále GP2 s dvojitou českou účastí

Finále GP2 s dvojitou českou účastí

Na start se v Abú Zabí postaví Josef Král a Jan Charouz.

Letošní sezóna GP2 je sice již dva měsíce za námi, odzávoděno však pro rok 2011 ještě není. O nadcházejícím víkendu Velké ceny Abú Zabí se totiž uskuteční speciální samostatný podnik - GP2 Finale. Ten pro nás přitom bude okořeněn hned dvojitou českou účastí.

Finálový podnik GP2 se ponese především v duchu příprav na následující sezónu, ve šestadvacetičleném startovním poli se totiž objeví hned patnáct nováčků. Navzdory tomu fakt, že je nejúspěšnějších osm jezdců letošního ročníku a řada dalších závodníků pryč, neznamená, že konkurence bude slabá.

Vedle již zaběhnutých pilotů GP2 se totiž představí také rychlíci z GP3, Světové série Formule Renault 3.5 nebo loni vzniklého seriálu Auto GP, který stále nabírá na síle. Pojďme si proto v krátkosti přiblížit, co nás v rámci GP2 o nadcházejícím víkendu čeká.

Závodní formát se drží klasického schématu dvou závodů - hlavního s povinnou zastávkou v boxech a krátkého sprintu. Také bodovací systém zůstává stejný, i když na okruhu Yas Marina zažije svoji derniéru, neboť GP2 od příštího roku svůj systém rozdělování bodů změní podle současného stylu Formule 1. Naposledy se tak v hlavním závodě bude hodnotit podle klíče 10-8-6-5-4-3-2-1, zatímco ve sprintu už jen 6-5-4-3-2-1. Pole position bude hodnocena dvěma body, nejrychlejší kolo v závodě bodem jedním.

Možná se ptáte, k čemu body, jestliže se jedná o samostatný podnik? Dodavatel pneumatik Pirelli se totiž rozhodl motivovat jezdce přicházející z GP3, proto ti z nich, kteří za víkend získají nejvíce bodů, obdrží finanční prémii. Vítěz tohoto hodnocení si odnese 15 000 eur, druhý nejúspěšnější pak 10 000 eur.

Pirelli pro GP2 veze do Abú Zabí střední směs pneumatik, se kterou se na okruhu Yas Marina závodilo už v rámci letošní GP2 Asia na začátku roku. Bude to přitom naposledy, co se během víkendu GP2 použije pouze jedné směsi pneumatik, jelikož od příštího roku budou jezdci po vzoru Formule 1 muset využít směsi dvě.

Ze stálic GP2 na trati uvidíme Daniho Close (Rapax), Jolyona Palmera (Addax), Estebana Gutierreze (ART), Fabia Leimera (Racing Engineering), Marcuse Ericssona (iSport), Stefana Colettiho (Coloni), Juliana Leala (Trident), Maxe Chiltona (Carlin) či Luize Raziu (Team AirAsia).

Po kratší či delší pauze se vrací Jake Rosenzweig (Addax), Nathanael Berthon (Racing Engineering) nebo Giacomo Ricci (Super Nova).

Chybět nebude ani šest nováčků z GP3, James Calado (Lotus ART), Tom Dillmann (iSport), Rio Haryanto (DAMS), Nigel Melker (DAMS), Simon Trummer (Arden) a Antonio Felix da Costa (Ocean).

O zájem týmů Formule 1 se poperou také ze Světové série Renaultu příchozí Alexander Rossi (Team AirAsia) a Stephane Richelmi (Trident), letošní šampion Auto GP Kevin Ceccon (Coloni) a jeho velký soupeř Fabio Onidi (Super Nova) nebo Rumun Mihai Marinescu (Rapax) či Francouz Nicolas Marroc (Ocean).

Pozornost českých fanoušků se však pochopitelně bude zaměřovat předevím na Josefa Krále a Jana Charouze. Zatímco Král bude po dvou sezónách chtít v barvách Ardenu vybojovat silný výsledek, Charouz v Abú Zabí absolvuje v rámci GP2 svou závodní premiéru. S týmem Carlin však podle svých slov míří vysoko a brousí si zuby na stupně vítězů.

Netradičně až 45 minut dlouhý volný trénink je plánován na pátek v 10:15 místního času (časový posun činí 3 hodiny), kvalifikace startuje ve 14:55. V sobotu je od 11:00 na programu hlavní závod o délce 31 kol (nebo max. 60 minut), v neděli pak od 13:30 proběhne sprint na 22 kol (případně 45 minut).

Startovní listina GP2 Finale 2011:

č.
 Jezdec  Tým
 Dani Clos  Rapax
 Mihai Marinescu
 Jake Rosenzweig  Barwa Addax Team
 Jolyon Palmer
 James Calado  Lotus ART
 Esteban Gutierrez
 Fabio Leimer  Racing Engineering
 Nathanael Berthon
 Tom Dillmann  iSport International
10 
 Marcus Ericsson
11 
 Rio Haryanto  DAMS
12 
 Nigel Melker
14 
 Josef Král  Arden International
15 
 Simon Trummer
16 
 Giacomo Ricci  Super Nova Racing
17 
 Fabio Onidi
18 
 Kevin Ceccon  Scuderia Coloni
19 
 Stefano Coletti
20 
 Julian Leal  Trident Racing
21 
 Stephane Richelmi
22 
 Nicolas Marroc  Ocean Racing Technology
23 
 Antonio Felix da Costa
24 
 Max Chilton  Carlin
25 
 Jan Charouz
26 
 Alexander Rossi  Caterham Team AirAsia
27 
 Luiz Razia