Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams zpřísnil bezpečnostní opatření v garáži

Williams zpřísnil bezpečnostní opatření v garáži

Britský tým chce zamezit opakování požáru z Barcelony.

Williams přehodnotil bezpečnostní procedury, které provádí při práci s palivem, chce totiž zamezit opakování situace z Velké ceny Španělska, kde týmu vyhořela garáž.

Ani ne dvě hodiny poté, co Pastor Maldonado na Katalánském okruhu poprvé v kariéře vítězně proťal cílovou pásku, začalo v garáži týmu z Grove hořet.

Ačkoliv Williams nezná přesnou příčinu požáru, předmětem jeho hlavního zkoumání je manipulace s palivem, kterou se pro následující závody pokusil změnit.

"Změnili jsme procedury a uvědomili jsme také ostatní týmy," řekl před Velkou cenou Monaka Mark Gillan, šéfinženýr Williamsu. "Jedná se o dlouhý seznam procedur, který jsme předali ostatním týmům a Mezinárodní automobilové federaci, abychom zajistili, že se něco takového už nestane."

Gillan se nechal slyšet, že Williams rozsáhle informoval ostatní týmy ohledně dosavadních výsledků svého vyšetřování, které by mělo brzy skončit.

"Následující pátek (po VC Španělska) jsem se zúčastnil setkání Technické pracovní skupiny a jak říkám, stále přicházejí nové poznatky.

Mluvil jsem se všemi technickými řediteli a FIA, abych jim sdělil naše vysvětlení a řetězec událostí, které vedly k příčině požáru.

Stalo se to během manipulace s palivem, takže byl ten požár spojen s manipulací s palivem, ale přesná příčina je stále vyšetřována a my jsme v kontaktu s FIA, abychom zajistili, že se procedury nejen v garáži, ale na celém okruhu, zlepší, aby se něco takového již nestalo."

Williams při požáru přišel o 90 procent svého vybavení a výrazně byl zasažen také vůz Bruna Senny, tým tak čekala před Velkou cenou Monaka spousta práce, aby se jí mohl vůbec zúčastnit. To se však nakonec také díky pomoci ostatních týmů podařilo.

"Podařilo se nám nahradit prakticky všechno a rozhodně jsme funkční. Je pár věcí, které nemáme, jako například spousta rádií, ale to nás funkčně nezastaví, některé věci jsme si také půjčili od ostatních týmů.

Nejen, že nám pomohly s požárem, ale také nám něco přislíbily. Jsme plně funkční, když půjdete do garáže, nepoznáte, že u nás hořelo. Všichni, kterých se to týká, vynaložili neuvěřitelné úsilí."

Po požáru v Barceloně skončilo několik členů Williamsu, Force Indie a Caterhamu v lékařském centru, jeden mechanik Williamsu dokonce v nemocnici. Ten jediný přitom zůstává v péči lékařů, přičemž podle Gillana nebude propuštěn ještě minimálně dva týdny.

"Zotavuje se dobře a z celé boxové uličky k němu samozřejmě směřuje spousta přání všeho nejlepšího. Vyvíjí se to u něho dobře, měl by být venku zhruba za deset dní."