Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sorensen bodoval, Stanaway těžce havaroval

Sorensen bodoval, Stanaway těžce havaroval

Závod FR 3.5 na belgickém okruhu Spa-Francorchamps.

Marco Sorensen si po sobotním vítězství připsal na belgickém okruhu Spa-Francorchamps další body za sedmé místo. Druhý jezdec týmu Lotus Richie Stanaway v závodě vážně havaroval.

Nedělní program začal kvalifikací, která se odehrála na vodě a naplnily se tak předvíkendové předpovědi. V ní si lépe z dvojice týmu české stáje Lotus počínal vítěz sobotního závodu Marco Sorensen, který zajel desátý nejrychlejší čas. Richie Stanaway skončil na pozici čtrnácté.

Před závodem se na belgický okruh opětovně rozpršelo. Ředitelství závodu rozhodlo o startu za safety carem, aby eliminovalo případné nehody v první zatáčce okruhu. Jezdci týmu Lotus si své pozice udrželi. V mokrém závodě bylo na trati vidět mnoho karambolů a výletů mimo trať. Jeden se odehrál v devátém kole závodu. Richie Stanaway zezadu narazil do jedoucího vozu před ním a to jej katapultovalo do vzduchu. Tvrdý náraz na zem zapříčinil frakturu čtvrtého a pátého obratle. Novozélandský jezdec nyní míří ke specialistům do Paříže.

Z důvodu havárie Richieho Stanawaye byl závod přerušen. Po opětovném restartu si Sorensen držel desátou pozici. Do cíle dojel dánský jezdec na místě devátém. Po závodě byli ale penalizování Jake Rosenzweig a Lewis Williamson, kteří neabsolvovali povinnou zastávku v boxech. Sorensen byl tedy klasifikován na sedmém místě.

Marco Sorensen je v průběžném pořadí šampionátu jezdců na čtvrtém místě. Richie Stanaway figuruje na pozici sedmnácté. Týmu Lotus patří místo páté.

Celý český tým Lotus včetně zástupců týmu Boba Vavříka, Antonína Charouze a šéfa Lotus F1 Teamu Patricka Louise přeje Richiemu brzké uzdravení.

Marco Sorensen: „Řídit monopost ve dvou set sedmdesáti kilometrové rychlosti v dešti je vážně šílené. Po výměně zadních pneumatik jsem cítil menší přilnavost. Musel jsem tak zvolit odlišný jízdní styl. Byl to chaotický závod, ale jsem rád, že jsem v cíli a získal jsem nějaké body. Richiemu přeji brzké uzdravení, měl opravdu vážnou nehodu.“