Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Honda se vrátí do F1 jako dodavatel motorů pro McLaren

Honda se vrátí do F1 jako dodavatel motorů pro McLaren

Japonský výrobce motorů plánuje návrat v roce 2015.

Honda potvrdila, že se v roce 2015 vrátí do Formule 1 jako dodavatel motorů pro McLaren. Japonský výrobce se neúčastnil F1 od uzavření továrny v roce 2008, ale rozhodl se vrátit s novými 1,6l přeplňovanými motory V6.

Prezident Hondy Takanobu Ito popsal návrat jako "společný projekt s McLarenem" a dodal, že tým bude přejmenován na McLaren-Honda. S týmem už nějakou dobu jednají a zatím dosáhli významného pokroku s projekčními pracemi na novém motoru. V továrně Točigi (v Japonsku) již začal vývoj zcela nového, 1,6 litrového přeplňovaného motoru V6.

Honda dodávala McLarenu motory již dříve, v letech 1988 - 1992, se čtyřnásobnou výhrou šampionátu i Poháru konstruktérů.

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh novou spolupráci uvítal.

"Honda a McLaren mají společné dědictví, již dříve jsme vytvořili úspěšné partnerství, které porazilo celý svět. Společně jsme ve Formuli 1 vytvořili některé z největších a nejvýznamnějších momentů, o kterých se po světě mluví ještě dnes. McLaren a Honda se spolu chystají vydat na nové a velmi vzrušující dobrodružství, takže jménem všech zaměstnanců McLarenu a fanoušků F1 rád vítám Hondu zpátky ve sportu."

Whitmarsh připustil, že předchozí úspěch spojení McLaren - Honda na ně klade velkou tíhu očekávání, ale věří, že japonský výrobce je ideálním partnerem pro tým a zajistí jeho další úspěchy v budoucnosti.

"Každému, kdo pracuje v naší společnosti, leží váha  našich minulých úspěchů na bedrech. Toto partnerství je synonymem úspěchu. V průběhu osmdesátých a devadesátých let jsme společně vyhráli 44 velkých cen a 8 šampionátů. V roce 1988 jsme vytvořili nejúspěšnější vůz všech dob, McLaren-Honda MP4/4, který s Ayrtonem Sennou a Alainem Prostem za volantem vyhrál patnáct závodů z šestnácti. Honda má bezkonkurenční rodokmen jako výrobce přeplňovaných motorů, což z něj dělá ideálního partnera pro McLaren. Jsme odhodláni si do budoucna naše dědictví udržet a být opět úspěšní."