Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Eric Boullier kritizuje změnu pneumatik v polovině sezóny

Eric Boullier kritizuje změnu pneumatik v polovině sezóny

Šéf týmu Lotus považuje rozhodnutí Pirelli za nespravedlivé.

Šéf týmu Lotus Eric Boullier zkritizoval Pirelli za rozhodnutí změnit v polovině sezony pneumatiky, a to jen proto, že si některé týmy stěžovaly. Dodavatel pneumatik začátkem týdne oznámil, že chce vyladit pneumatiky na velkou cenu Kanady tak, aby nebylo potřeba zastavovat v boxech čtyřikrát během závodu, jako tomu bylo ve Velké ceně Španělska.

Nová konstrukce pneumatik by měla nejvíce ovlivnit výkony monopostů jako Red Bull a Mercedes, které mají tuto sezonu největší potíže s obutím. Eric Boullier je přesvědčený, že žádné jiné soutěže by nepodstoupily takový krok v době, kdy už je boj o titul v plném proudu.

"Není mnoho sportů, kde by se takové zásadní změny odehrávaly v polovině sezony. Představte si fotbalový tým, kde když hráči neběhají tak rychle jako soupeři, změní se v poločase délka i šířka hřiště. Takové změny mohou být velmi frustrující, já jen doufám že nebudou příliš extrémní. Je jasné, že se Pirelli ocitlo v těžké situaci a je pod tlakem ze všech stran."

Podle Boulliera je situace obzvlášť nespravedlivá, protože všechny týmy měly stejný přístup k informacím o pneumatikách pro rok 2013. Případné změny tedy znevýhodní týmy, které se na nové pneumatiky připravily dobře.

"V loňském roce, kdy jsme navrhovali náš vůz pro rok 2013, obdržel každý tým informace od Pirelli, a všichni udělali tu nejlepší možnou práci, aby vypracovali podvozek, který bude co nejlépe využívat vlastností pneumatik. Dokonce jsme už na konci minulé sezony obdrželi několi vzorků pneumatik, aby nám pomohly při vývoji auta. A jako každou sezonu, i letos odvedly některé týmy lepší práci než jiné, a také někteří piloti jsou víc přizpůsobiví ke změnám na vozech i na pneumatikách.

Je to frustrující, když jsme vyvinuli auto, které si rozumí s pneumatikami - které jsou pro všechny týmy stejné - a pak vám v polovině sezony řeknou, že přijde změna."

Máme tým talentovaných designérů a inženýrů, kteří budou pracovat dvakrát tak tvrdě, abychom zajistili, že se těmto změnám dokážeme co nejlépe přizpůsobit.", uzavírá Boullier.

Jezdec Lotusu Fin Kimi Raikkonen se po pěti Velkých cenách nachází na druhém místě v průběžném hodnocení jezdců, čtyři body za lídrem Sebastianem Vettelem.