Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Piloti musí zase používat mozek

Piloti musí zase používat mozek

Bernie Ecclestone nové pneumatiky schvaluje.

Podle Bernieho Ecclestona rychle se ničící gumy od Pirelli znamenají, že piloti opět musí používat mozek, aby vyhráli Velkou cenu.

Dodavatel pneumatik byl obviněn, že se svými agresivními sloučeninami pro rok 2013 brání pilotům závodit naplno (např. podle šéfa Red Bullu Dietricha Mateschiteze F1 už není o závodění, přednost teď dostávají pneumatiky).

Ecclestone ale říká, že péče o pneumatiky nyní není tak odlišná od péče o křehké závodní stroje v letech minulých. Pirelli si místo odsouzení zaslouží spíš pochvalu za znovuzavedení strategických prvků do moderní Formule 1 a zlepšení celé show.

"Požádal jsem Pirelli o pneumatiky, které nevydrží ani 50% závodu - a oni požadavek splnili. V časech, kdy závodil Niki Lauda, se musel obávat hlavně o to, aby mu neodešla převodovka a brzdy, ne pneumatiky. Potom jsme tyto problémy překonali a jezdci už nemuseli myslet na nic. Teď opět musí používat mozek a přemýšlet, jak závod vyhrát."

Již zmiňovaný Niki Lauda, který je součástí managementu Mercedesu, řekl, že pokud jsou k dokončení závodu nutné více jak tři zastávky v boxech, agresivní směsi Pirelli již nejsou F1 prospěšné.

"Jako bývalý závodník mohu říci, že tři zastávky v boxech jsou maximum. Pokud máte čtyři zastávky a některé pneumatiky vydrží pouze čtyři kola, je něco špatně."

Pirelli od Velké ceny Kanady změní směsi pneumatik, ale nakonec v daleko menším rozsahu než se předpokládalo. FIA povolila změny pouze v otázce bezpečnosti.